İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sezer, birinciyken veto ettiği adayı ikinci olunca rektör atadı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 29 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Cumhurbaşkanı Sezer, Celal Bayar Üniversitesi'ndeki seçimlerde 270 oy alan mevcut rektör Cemil Özcan'ın yerine 57 oylu Prof. Dr. Semra Öncü'yü rektör olarak atadı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 13 üniversite ile 2 yüksek teknoloji enstitüsüne yapılan rektör atamaları dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Semra Öncü ise 2002 yılında hak ettiği rektörlüğe 4 yıl sonra kavuştu. Öncü, 4 yıl önceki seçimlerde en fazla oyu (182 oy) almasına rağmen Cumhurbaşkanı Sezer, seçimlerde ikinci olan (109 oy) Prof. Dr. Cemil Özcan'ı tercih etmişti. Bu kez 270 oy alarak seçimlerde birinci olan mevcut rektör Cemil Özcan'ın yerine 57 oyla ikinci olan Öncü rektörlüğe atandı. Sezer'in iki tercihi arasında çelişki bulunduğuna dikkat çekilirken, Manisa'da, "Semra Öncü'nün adı Sezer'in eşi ile aynı. Atamada bu durum etkili olmuş olabilir." esprileri yapıldı. CBÜ Rektörlüğü'ne Öncü'nün atanması ile üniversite de ilk kadın rektörüne kavuşmuş oldu. Öncü ise, "Türkiye Cumhuriyeti'nin ve insanlığın hizmetinde, kaliteli, ilerlemeye açık ve Atatürkçü çizgisiyle yaşayan bir üniversite için çalışacağım." dedi. Ayrıca seçimlerde en çok oyu almasına rağmen rektör olamayan 6 kişiden 3'ünü YÖK'ün, diğer 3'ünü Cumhurbaşkanı Sezer'in elediği ortaya çıktı.

1-3 Kasım tarihleri arasında YÖK, 15 üniversiteden gelen 6'şar rektör adayını mülakata tabi tutmuş, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in 'tanışma toplantısı' dediği görüşmede adaylar kendilerini YÖK üyelerine tanıtmıştı. Mülakat sonrasında YÖK, her üniversite için 3'e indirdiği rektör adaylarını 6 Kasım'da Cumhurbaşkanı'na sunmuştu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in üyelerden, "Rektör adaylarını kamuoyuna açıklamayacağız. Spekülasyon çok oluyor." dediği öğrenilmişti. Köşk'e gönderilen listelerde ise bazı rektör adaylarının üzerinin çizildiği bildirilmişti. Cumhurbaşkanı, Sezer rektör adaylarını 21 gün inceledikten sonra atamaları yaptı. 15 üniversitenin mevcut rektörlerinin görev süreleri 15 Kasım'da sona erdiği için yeni rektör atanana kadar bu üniversiteler 12 gün vekaletle yönetildi.

YÖK birinciyi listeye bile koymadı

YÖK listesinde 3 değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Sezer, 12 rektörü ise YÖK'ün belirlediği listenin ilk sırasındakilerden atadı. Sezer, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde en fazla oyu aldığı ve YÖK'ün listesinde de birinci sırada olduğu halde Gamze Mocan Kuzey yerine seçimlerden ikinci çıkan mevcut rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz'ü tercih etti. Sezer'in bir diğer sürprizi Balıkesir Üniversitesi için oldu. Üniversite ve YÖK'ün listesinde birinci olan Bedriye Tunçsiper yerine ikinci olan Şerif Saylan tercih edildi.

YÖK, Hatay Mustafa Kemal ile Manisa Celal Bayar üniversitelerindeki seçimlerde en fazla oy alan mevcut rektörler Metin Gürkanlar ile Cemil Özcan'ı Cumhurbaşkanı'na gönderdiği 3 kişilik Rektör adayı listesine hiç koymadı. Oysaki Sezer'in ısrarla bu rektörleri tercih etmesi halinde Dokuz Eylül Üniversitesi rektörlüğü atamasında olduğu gibi, YÖK'e yeniden değerlendirme yapılmasını isteme hakkının bulunduğu biliniyor. YÖK'ün değişiklik yaptığı üçüncü üniversite ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi oldu. 103 oy alan Yalçın Karayağız yerine 86 oyla üçüncü olan Rahmi Aksungur'u tercih eden YÖK, listesinin başına Aksungur'u koydu. Sezer de rektörlüğe Aksungur'u atadı. YÖK'ün 3, Cumhurbaşkanı'nın da 3 üniversitedeki rektör seçimlerini dikkate almaması üzerine 15 üniversiteden 6'sında yapılan seçimlerin değeri olmadı. 9 üniversitede ise 5'i mevcut rektör olmak üzere, üniversitedeki seçimlerde en çok oy alanlar rektör oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber