Kırım Tatar sürgününün yıldönümü

Bugün, Sovyet lider Stalinin kararıyla, bir gecede yurtlarından alınıp Özbekistan'a sürülen Kırım Türklerinin sürgün yıldönümü

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kırım Tatar sürgününün yıldönümü

Bundan tam 70 yıl önce 18 Mayıs 1944 gecesi Kırım Tatarları tarihi yurtları Kırım'dan insanlık dışı bir muamele ile hayvan vagonlarına istif edilerek Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderilmişti. Uğruna canlarını verdikleri ülkenin idarecileri, eli silah tutan erkekleri Sovyetler Birliği cephesinde Almanlara karşı savaşırken, Almanlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle savunmasız yaşlıları, kadınları ve çocukları bir gece içerisinde yanlarına hiç bir şey almalarına izin verilmeden Vatanlarından binlerce kilometre uzağa trenlerle günlerce aç susuz süren zorunlu bir yolculuğa tabi tutmuştu. Bu sürgün yolculuğunda 200 bine yakın Kırım Tatarı öldü. 10 yıl sürgün bölgelerinden bir kaç km dahi uzaklaşmalarına izin verilmemiş, aileler parçalanmış, birbirlerine kavuşamamış ve sürekli insanlık dışı muamelelere tabi tutulmuş, bir millet tüm varlığı ile yok edilmeye çalışılmıştı.

Vatana dönüş mücadelesini demokrasi, hukuk, insanlar hakları çerçevesinde sürdüren ve hiçbir zaman şiddete başvurmayan bu halk yolbaşçıları Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu önderliğinde 90'lı yılların başından itibaren kitleler halinde Kırım'a tamamen kendi imkanları ile dönebilmişlerdir. Fakat her türlü olumsuzluğa rağmen Kırım Tatarları Kırım'ı yeniden Vatan yapma çabası içerisinde iken 27 Şubat 2014'te Kırım bir kez daha Rusya tarafından işgal edilmiştir.

Kırım Tatarlarının sürgününü anlatan, yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Ahtem Seytablayev'in üstlendiği ilk film 2013 tarihli Ukrayna yapımı Haytarma filmidir. Filmde Ahmet Han Sultan'ın hayatı ve Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944'de Stalin tarafından sürgün edilmesi konu alınmaktadır.

Ukraynalı Kırım Tatarı asıllı şarkıcı Jamala (Susana Camaladinova) tarafından seslendirilen, aynı zamanda 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden ve yarışmayı birinci tamamlayan 1944 adlı şarkının konusu Kırım Tatar sürgünüdür.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, sürgünün yıldönümünde, yüzlerce canlı şahitle bir belgesel hazırladı.

İşte dörder dakikadan oluşan 6 bölümlük Kırım Tatar Sürgünü belgeseli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber