İzmir'den 4'üncü başbakan yolda

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, İzmir milletvekili Binali Yıldırım'ın, Ak Parti'nin yeni genel başkan ve başbakan adayı olarak açıklanması kentteki partililer tarafından sevinçle karşılandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Mayıs 2016 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İzmir'den 4'üncü başbakan yolda

AK Parti İl Başkanlığı'na barkovizyon kuruldu. Aralarında ilçe belediye başkanlarının da olduğu partililer, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in yaptığı açıklamayı canlı yayının yansıtıldığı barkovizyondan izledi. Bazı partililer Çelik'in açıklamalarını cep telefonlarıyla görüntüledi. Ömer Çelik'in, "AK Parti Genel Başkan adayı Binali Yıldırım" sözü üzerine önce partililer ayağa kalkarak alkışladı, ardından "İzmir'in gururu Binali Yıldırım", "Başbakan Binali", "İşte AK Parti, işte başbakan" sloganları atıldı. İzmir'den 2 dönem milletvekili seçilen, 2014'te İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Yıldırım için partili kadınlar, "Vurur yüze ifadesi, başbakan oldu bitanesi" diye bağırırken; bazı partililerin, "Utan İzmir, utan" diye bağırması dikkat çekti.

EN ÖNEMLİ GÜN

AK Parti İl Başkanı Bülent Delican, İzmir'in Kurtuluş Savaşı'ndan sonra en önemli gününü yaşadığını, kentin yıllar sonra başbakan çıkardığını söyledi. Delican, şöyle dedi:

"Bugün İzmir tarihi bir gün yaşıyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nda hem İzmir'in, hem Türkiye'nin kaderi bundan sonra çok daha güzel olacak. Kurtuluş mücadelesinin tamamlandığı bu güzel şehirde yıllar sonra yeniden bir başbakan kazanarak yola devam ediyoruz. Yıldırım Bakanımız, İzmir'de bütün gönüllere girdi. İzmir, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra en önemli gününü yaşıyor. Kardeşlik, birlik, beraberlik içinde olacağız. Size, 'İzmir'e gareziniz mi var?', 'AK Parti İzmir'e şaşı bakıyor', 'AK Parti İzmir'i cezalandırıyor' diyenler şimdi ne düşünüyor? Biz İzmir'i çok önemsiyoruz. İzmir'den başbakan çıkardık. İzmir'de iki partinin genel başkanı var ama unutmayın ki biri başbakan. Bugün hepimizin yüreği daha başka atıyor. İzmir'i AK kadrolarla tanıştıracağız. AK belediyeciliği İzmir'e getireceğiz. Yüzlerce otobüsle kongreye gideceğiz. Arena'yı tıka basa İzmirlilerle dolduracağız. İzmir, Türkiye tarihinde siyaset yazmaya başlıyor. Yarın sabah çok daha güzel bir güne uyanacağız. Başkanlık sistemi olmazsa olmazımız. İnşallah hep birlikte Recep Tayyip Erdoğan'ı başkan yapacağız. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz."

BÜYÜK COŞKU

BİNALİ Yıldırım'ın başbakan adayı olarak açıklanmasının ardından partililer, İzmir İl Başkanlığı'na akın etti. Binanın ön yüzüne 10 metre genişliğinde 20 metre uzunluğunda Binali Yıldırım'ın posteri ile aynı ebatlarda Türk Bayrağı asıldı. Binlerce partili sığmayınca bina önüne sahne kuruldu. 40x50 metre genişliğinde led ekranlar konuldu, ses düzeni kuruldu. Şehitler nedeniyle müzik yayını yapılmadı. AK Partililer, Yıldırım'ın yerel seçimde üs olarak kullandığı kentin en işlek caddelerinden Altınyol üzerindeki Konvoy İşhanı'nı fotoğrafı ve "Yanındayız her zaman İzmirli başbakan" sloganıyla giydirecek.

70 YIL SONRA

YILDIRIM, İzmir milletvekili iken başbakan olan Celal Bayar, Şükrü Saracoğlu ve bu görevi vekaleten yürüten Erdal İnönü'nün ardından bu makama gelen 4'üncü isim olacak. Bayar 1937-1939 arasında iki dönem başbakanlık yaptı. Ödemişli Saracoğlu da 1942-1946 arasında yine iki kez başbakan olarak görev aldı. İnönü ise Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani ölümü ve ardından Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra 16 Mayıs 1993'te 40 gün süreyle başbakanlığa vekalet etti. Binali Yıldırım başbakan olduğunda, İzmir, Şükrü Saracoğlu'ndan 70, Erdal İnönü'den ise 23 yıl sonra yeniden başbakan çıkarmış olacak.

Elif DEMİRCİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber