Teknolojik yatırıma dudak uçuklatacak teşvikler geliyor

Türkiye'ye teknoloji yatırımı yapacak firmalar için kesenin ağzı açıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teknolojik yatırıma dudak uçuklatacak teşvikler geliyor

Ercan Baysal

Orta ve ileri teknoloji yatırımlarını çekmek için finansman, arsa ve Ar-Ge desteklerini de içeren yeni bir paket hazırlanıyor. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, orta ve yüksek teknoloji nerede yapılırsa yapılsın, kaldıraç etkisi yaratacak yatırımlara ilişkin cazibe oluşturacak imkanların ortaya konulması gerektiğini söyledi. Elitaş "Orta ve yüksek teknoloji ile gelinecekse dudak uçurtacak teşviklerle ilgili çalışıyoruz. Maliye Bakanı ve ekonomi ile ilgili diğer bakanlarımızla hemfikiriz. Bürokratik irade aynı kanaatte birleşti. Finansman desteği de sağlanabilecek önemli desteklere ihtiyaç var. Yatırımcıya uzun vadede kendisine dönecek teşvikler cazibesini yitirmiş. Pazara doğrudan yatırım yapmak isteyenler AB'ye kapısı olan ülkelerde yabancı sermayeyi çekebilmek için hiç ihtimal vermeyecek cazip tekliflerde bulunuyor. Yatırımları burada artırıcı, başka ülkeleri tercih etmekten vazgeçip Türkiye'ye gelmelerini sağlayacak teşvikler" diye konuştu.

İLÇE BAZLI ÇALIŞMA

Teşviklerde gelişmişlik endeksine göre yeni bir çalışma olduğunu bildiren Elitaş "İl merkezlerindeki yatırımları ilçelerde de aktif hale getirmek için yeni düzenlemeler gerekli. Bu konuda Kalkınma Bakanlığı Sosyal Gelişmişlik Endeksi çalışmalarını devam ettiriyor" dedi. Elitaş, yeni dönemdeki teşviklerin kendi haline gelene kadar destek, sonrasında kendi iradesiyle güçlenecek bir yapı olduğunu ifade etti.

300 MİLYON TL'LİK PRİM ÖDEMESİ

Ekonomi Bakanı Elitaş, KDV iadelerinin ve ihracat destek primlerinin ödenmesiyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: "Biz istiyoruz ki ihracat yapıldığında anında iadesi yapılsın. Bu da teşvik unsurlarından biridir. İhracatçı birlikleri denetimi aşaması var. Sonra bizim onay safhamız var. Onay safhası Maliye'ye veriliyor. Ret, iade ya da mahsuplaşma ortaya çıkıyor. İhracat destekleriyle ilgili konularda biriken bütün ödenekleri tahsil edip bugüne kadar ihracatta destek primi alacak firmalara 300 milyon TL ödendi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber