Yıldırım, İzmirli 3. Başbakan olacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, pazar günü gerçekleşecek AK Parti Olağanüstü Kongresi'nin ardından hükümeti kurma görevini alacak ve Türk siyasi tarihine İzmir'in çıkardığı 3. Başbakan olarak geçecek.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıldırım, İzmirli 3. Başbakan olacak

Hamdi Türkmen

İzmir milletvekili olarak ilk İzmirli Başbakan Celal Bayar'dı. Bayar tarafından kurulan 10'ncu Cumhuriyet Hükümeti; 11 Kasım 1938-25 Ocak 1939 tarihleri arasında görev yaptı.

Advertisement: Replay Ad

Ads by ZINC

İzmirli ikinci Başbakan Şükrü Saraçoğlu'ydu. Saraçoğlu'nun Başbakanlığındaki 13'üncü Cumhuriyet Hükümeti, 9 Temmuz 1942- 9 Mart 1943 tarihleri arasında Türkiye'yi yönetti.

Saraçoğlu, kurduğu 14'üncü Hükümet'le 9 Mart 1943- 7 Ağustos 1946 tarihleri arasında bir kez daha Başbakanlık görevinde bulundu. İzmir Ödemişli olan Saraçoğlu, iki ayrı hükümette 4 yıldan fazla başbakanlık yaptı. Bazı yorumcular Bayar ve Saraçoğlu'ndan sonra Erdal İnönü'nün de İzmir Milletvekili olarak Başbakanlık yaptığını savunuyor.

İzmir için büyük şans

Ancak İnönü, Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani vefatı ve ardından Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanı seçilmesi nedeniyle 16 Mayıs 1993'ten itibaren 1.5 aylık süreyle bu makama atanmamış, sadece "vekalet" etmişti. Be nedenle Binali Yıldırım için, "23 yıl sonra İzmirli bir Başbakan" tanımlanması yapmak yanlış. Aslen Erzincanlı olan ancak İzmirli seçmenin oylarıyla Meclis'e giden Yıldırım, 70 yıl aradan sonra İzmirli bir Başbakan olarak ülkeyi yönetecektir.

Yıldırım'ın Başbakan olmasıyla İzmir Türk siyasi tarihinde bir ilkin yaşandığı kent olacak. Bilindiği gibi anamuhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu da İzmir Milletvekili. Yıldırım'ın Başbakan olmasıyla İzmir, hem hükümetin hem de muhalefetin başkenti haline dönüşecek. Bu siyaseten İzmirliler için büyük bir şans. İzmir'in bugüne kadar iktidar karşıtlığı nedeniyle devlet kaynaklı pek çok projesinin ötelendiği gerçektir. Muhalefet sürekli; sevgi-saygı ve bol bol iltifatla bu açığı kapatmaya çalıştı.

Ama şimdi; Binali Yıldırım ile birlikte, "Başbakan'ın kenti" olarak devlet kaynaklı hizmet ve yatırımlarla, Türkiye'nin çok kısa bir zaman dilimi içinde yıldızı olacaktır.

İzmir bu farkındalığı Binali Yıldırım'ın Bakanlığı döneminde de gördü. Çevre yolunun tamamlanması, Adnan Menderes Havalimanı'nın uluslararası standartlara çıkarılması, Konak Tüneli, İzmir-İstanbul arasını 2 saat 50 dakikaya indirecek otoyol projesi, İzmir-Ankara Hızlı Tren Projesi, Körfez'e Tüp Geçit, Sabuncubeli Tünelleri, İzmir-Çanakkale Otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü, İzmir-Aliağa, İzmir-Torbalı-Selçuk hafif raylı sistem projesi İZBAN, İzmir Körfezi "su yolu"nun derinleştirilmesi ve körfezin yüzülebilecek hale getirilmesi için Büyükşehir ile yapılan ortak proje, Çandarlı Limanı, Kemalpaşa Lojistik Merkezi, İzmir Limanı'nın genişletilmesi ve Kruvaziyer Limanı eklentisi 5 yıllık süreçteki projelerden ilk akla gelenlerdir.

Yıldırım'ın başbakanlığının İzmir'de partili, partisiz tüm kesimleri heyecanlandırması, iş yapan, hizmet eden, sorunları çözen siyasetçi kimliğindendir. Adı deklare edildiği andan itibaren İzmir büyük bir coşku ve sevinç içindedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber