AB: Türkiye'nin tavrına göre vize muafiyeti temmuza yetişir

Avrupalı yetkililere göre, vize muafiyeti için terör yasasını değiştirmesi gereken Türkiye'nin, AB düzenlemelerine 'tam olarak uyması' yerine 'daha iyi şekilde uyması' bekleniyor

Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AB: Türkiye'nin tavrına göre vize muafiyeti temmuza yetişir

Avrupalı diplomatlar ve yetkililere göre, Ankara ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan mülteci anlaşması kapsamında Türkiye'ye haziran ayında verilmesi öngörülen Schengen bölgesi vize muafiyetinin, bu tarihe yetişmesi kesinlikle beklenmiyor. Ancak Reuters'a konuşan yetkililer, bu durumun anlaşmanın çöktüğü anlamına gelmediğini; Türkiye'nin adımlarına göre, vize muafiyetinin Temmuz ya da ekim ayında verilebileceği söyledi.

Vize muafiyeti için Türkiye'nin karşılaması gereken 72 kriterden biri; terör yasasını AB ile uyumlu hale getirerek, ifade özgürlüğünü kapsamayacak şekilde düzenlemesiydi. Avrupa Komisyonu, 4 Mayıs'ta açıkladığı tavsiye kararında, Türkiye'nin terör yasası dahil beş kriterde eksiği bulunduğunu belirtmişti. Ancak Ankara, terörle mücadele döneminde yasanın değişmeyeceğini bildirmişti. Avrupa Parlamentosu ise, kriterlerin tam olarak karşılanmaması halinde oylama yapmayı reddetmişti. Reuters'a konuşan bir kaynak, teknik olarak, Parlamento'nun yaz tatiline girmeden önce 4-7 Temmuz'da yapılacak oturumda vize kararını oylayabileceğini, ancak Türkiye'nin tutumuna göre oylamanın ekime de kalabileceğini söyledi.

Ödün verilebilir

Kaynaklara göre, Komisyon'un vize raporunda, Türkiye'nin AB'nin terör düzenlemelerine 'tam olarak uyması' yerine 'daha iyi şekilde uyması' ifadesi kullanıldı. Bunun da ödün vererek anlaşmaya varmanın önünü açtığı belirtildi. Ankara ile uzun bir geçmişi olduğu belirtilen bir yetkili, daha önce de Türkiye ile sorunlar yaşandığını belirterek, "Türk tarafından provokatif sözleri ilk kez duymuyoruz. Her zaman oturup ilerlemenin bir yolunu bulduk" dedi.

Reuters

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber