Dolar haftayı 2,99'un altında tamamladı

Hareketli bir haftayı geride bırakan piyasalarda dolar/TL kuru, haftanın son işlem gününü 2,99 liranın altında tamamladı. Borsa İstanbul ise yüzde 1,15 değer kaybetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2016 18:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolar haftayı 2,99'un altında tamamladı

ABD'de Fed'in faizleri önümüzdeki ay artırabileceği beklentilerinin kuvvetlenmesiyle Türk Lirası gelişmekte olan ülke para birimlerinde olduğu gibi sert satış baskısı altında hareket ediyor.

Hafta içerisinde 19 Mayıs'ta iç piyasalar kapalı olmasına karşın uluslararası işlemlerde dolar/TL kısa bir süreliğine de olsa 3 lirayı geçmişti. Haftanın son gününe 2,99 lira seviyelerinde başlayan dolar/TL kuru, gün büyük bir bölümünde 2,9750 - 2,99 lira aralığında hareket etti.

Günün son gününde piyasaların kapandığı dakikalarda dolar, 2,9820 liradan satılıyor. Euro ise 3,3450 liradan alıcı buluyor.

DOLAR DÜN 3 LİRAYI GÖRMÜŞTÜ

İşlemlerin likit piyasada son olarak gerçekleştiği 18 Mayıs'ta akşam saatlerinde 2.97 civarında işlem gören dolar/TL, Fed açıklamaları ve sonrasında takip edilen siyasi gelişmeler ile 3.0005 seviyesine yükseldikten sonra bugün güne 2.9890/2.9906 seviyesinden başladı.

ENDEKS 77 BİN PUANIN ALTINA İNDİ

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yatay başladığı günün ikinci yarısında gelen satışların etkisiyle yüzde 1,14 değer kaybıyla 76 bin 357 puanla tamamladı.

GRAM ALTIN 120 LİRANIN HEMEN ÜZERİNDE

Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,254.46 dolarda kalırken, fiyatlar haftalık bazda yüzde 1.5 aşağıda seyrediyor. Altının gram fiyatı 120 TL, çeyrek altın ise 199,60 TL'den işlem görüyor.

İŞTE ALTIN FİYATLARI

"DOLAR 3 TL'NİN ÜZERİNDE HENÜZ KALICI DEĞİL"

Kapital FX Araştırma Müdürü Ender Alkan dolarda ve piyasalarda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. İşte Alkan'ın piyasa yorumları:

Son dönemde iç ve dış faktörlerde aleyhimizde olan gelişmeler Türk varlıklarının prim yapmasını engelleyici ve yatırım kararlarını da etkileyici düzeyde gerçekleşmiştir. Fed tutanakları, verilerin iyi gelmesi halinde Haziran'da faiz artırımı olabileceğine dair yeşil ışık yaktı. Bununla beraber, Fed üyelerinin de faiz artırımına destek veren konuşmaları dün ve ondan önceki gün de devam etti. Bu gelişmeler dolar endeksinin de 95 üzerine yerleşmesini ve doların diğer para birimlerine karşı güçlenmeye devam etmesini sağladı.

Küresel piyasalardaki nispeten iyi hava ve kurdaki stabilleşme bundan önce Merkez Bankası'nın iki defa borç verme faizinde indirim yapmasına zemin oluşturmuştu. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin geldiği bölgeler ve faiz koridorunu simetrikleşme anlamında Merkez Bankası'nın borç verme faizinde indirim için yeri var gibi görünüyor. Ancak siyasi gündemin ısındığı, dolar kurunun 3'e geldiği ve Fed kanadında yakın zamanda faiz artırımına destek veren ifadeler buna ne kadar izin verir tartışılır. Bu nedenden dolayı 25 baz puanlık borç verme faizinde bir indirim veya bu ayın pas geçilmesi daha ağırlıklı senaryolardır. Oluşan iç ve dış konjonktür nedeniyle bu ay bir faiz indirimi gerçekleşmeyeceği düşüncesine daha yakınız.

USDTRY paritesinde fiyatlamalardaki eğilimin halen yukarı doğru olduğunu, Türk lirasının prim yapmakta zorlandığını görmekteyiz. Doların diğer para birimlerine karşı güçlü olması neticesinde dün paritenin 3 seviyesi üzerine gittiğini, ancak bu bölgede henüz kalıcı olamadığını görüyoruz.

Türk lirasında uzun vadeye yayılan bir değerlenmenin zor olduğu düşüncemizi koruyoruz. Kurda 2,95'ler altında kalıcılık sağlanmadıkça 3 lira seviyesi üzerinde kalıcılık olması ihtimali fazladır. Bu durumda kur, önceki zirve seviyelerini de hedefleyebilir. Küresel anlamda ise doların diğer para birimlerine karşı biraz daha güçlü seyretmesini bekliyoruz. Bu durum Euro ve emtia tarafında da baskılayıcı olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber