Ziraat Bankası, 8.5 trilyonu zimmetine geçiren bankacıya düzenli olarak emekli maaşı veriyor

Haber Giriş : 08 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Caddebostan Ziraat Bankası'nda 2002 Ekimi'nde ortaya çıkarılan trilyonluk zimmet skandalının bankacı faili Dilek Dizdaroğlu'nun olaydan bir yıl sonra emeklilik hakkına kavuştuğu ortaya çıktı. Ziraat Bankası Caddebostan şubesinde Menkul Kıymetler Yönetmeni olarak çalışırken 24 Ekim 2002'de ihbar sonucu 178 müşterinin hesaplarını boşalttığı anlaşılan Dizdaroğlu olaydan hemen sonra ortadan kaybolmuştu. Hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan bankacı 19 aydır aranıyor.

Ziraat Bankası'na toplam maliyeti 8.5 trilyon lirayı bulan yolsuzluk müfettişlerce araştırılmış, yapılan suç duyurusu sonucu Dizdaroğlu'nun 14 Kasım 2002'de gıyabında tutuklanmasına karar verilmişti. 4389 Sayılı Bankalar Kanunu'nun suçüstü "nitelikli zimmet"i düzenleyen hükümleri doğrultusunda İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Dizdaroğlu olay anlaşıldıktan sonra ortadan kaybolmuştu. Dizdaroğlu ayrıca imzada sahtecilik yapmak suçlamasıyla Kemal Sunal'ın eşi Gül Sunal'la birlikte Kadıköy Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Bu davada da hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunuyor ve 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

HESABI GARANTİ'DE
Ziraat Bankası müfettişlerinin yaptığı idari soruşturma sonucu aralarında merhum general Eşref Bitlis'in, komedyen Kemal Sunal'ın eşleri ve Necdet Üruğ, Muhittin Fisunoğlu gibi generallerin de bulunduğu 187 müşterinin hesaplarında usulsüzlük yaptığı, zimmetine para geçirdiği saptanan Dilek Dizdaroğlu önce açığa alınmış, banka müfettişlerinin Aralık 2002'de tamamladığı ön soruşturmanın ardından işten çıkarılmıştı. İşten çıkarma bildirimi görevli bulunduğu şubeye ulaştığı hafta, firardaki Dizdaroğlu emeklilik başvurusunu avukatı kanalıyla banka yöneticilerine iletmişti.

Bankacıya, zimmet skandalı ortaya çıktıktan 11 ay sonra emeklilik hakkı verildi. 1 Ekim 2003'te emeklilik işlemleri tamamlanan Dizdaroğlu'nun maaşı Garanti Bankası Levent Sanayi Şubesi'ndeki 6673141 sayılı hesabına yatırılıyor. Dizdaroğlu'nun emeklilik ikramiyesine Ziraat Bankası tedbir koydurdu. Emeklilik maaşının üçte biri, 8.5 trilyonu aşan banka alacağı karşılığında kesiliyor.

nethavadis

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber