Bayram kredisine dikkat!

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, kredi kullananları, ?masraf? adı altında alınan tutarlara karşı uyardı. Özer, Türkiye'de bankacılık sektöründeki müşteri-banka ilişkilerinin tam olarak rayına oturmaması nedeniyle, bazı konuların tüketici aleyhine suistimal edildiğini iddia etti. Bu durumun özellikle, bayram kredisi gibi düşük miktardaki kredi taleplerinde net bir şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

?Bu, gizli faizdir?

Özer, şunları kaydetti: ?Örneğin bir banka, tanıtımlarında 100 YTL kredi için aylık yüzde 1,5 faizle banka kredisi verdiklerini duyuruyor. Krediyi almaya gidip toplam ödeyeceğiniz faizi hesapladığınızda, açıklanan oranının çok üzerinde bir toplam faizle karşılaşıyorsunuz. Sorduğunuzda ise örneğin 1000 YTL kredide 100 YTL'den fazlasının ?işlem masrafı' olduğu söyleniyor. Masraf adı altında bankaların aldığı para, tüketicinin cebinden, duyurulan faiz oranlarının en az 2 katı para çıkması anlamına geliyor. Bunun adı ?gizli faiz'dir.?

?Bir çok banka yapıyor?

Yaklaşan bayram öncesi bayram kredisi almaya hazırlanan vatandaşların, duyurulan faiz oranının en az 2 katını ödemeyi göze alması gerektiğini iddia eden Özer, ?Maalesef bunu tüm bankalar yapıyor. Faizi düşük gösterip farklı adlarla paralar alıp tüketiciyi kandırıyorlar. Bunun adı gizli soygundur? diye konuştu. Özer, gelişmiş ülkelerde bankacılık faaliyetlerinin sıkı denetim altında olması nedeniyle bu tür durumların sık yaşanmadığını belirterek, benzer konuda tüketiciden gelen şikayetlerin ?münferit? diye kapatılmasına rağmen, bankaların bu masrafı herkese uyguladığını da iddia etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber