DİSK'ten Türk-İş'e görüşmelerden çekil çağrısı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Kasım 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, asgari ücretin insanca yaşamaya ve geçinmeye yeterli ücret olması gerektiğini belirtirken, Türk-İş'e Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çekilmesi çağrısında bulundu.

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, asgari ücret görüşmelerine ilişkin olarak bir açıklama yaptı. Çam, asgari ücretin yoksulluk ücreti olmadığını belirterek, geçinmeye yeterli bir ücret belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çam, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bir kez daha sonucunu katılan tarafların önceden bildiği bir belirlemeyi yapmak üzere toplanıyor" dedi.

Asgari ücretin milyonlarca emekçinin ve ailelerin yaşamsal bir konusu olduğunu kaydeden Çam, ?Komisyona katılan Hükümet, işveren ve işçi temsilcileri, yine resmi kurumların belirlediği, olması gereken ücretlerin bile altında bir ücret belirlemek, ülkeyi ucuz emek pazarı olarak tasarlamak için gerçekleri çarpıtarak bir oyun sergileyecekler? dedi.

Çam, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün, asgari ücretin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin gereksinimlerinin ve yaşam koşullarının gözetilmesi gerektiğine ilişkin değerlendirmesini anımsatarak, asgari ücretin belirlenmesindeki temel ölçütün açlık sınırı ya da yoksulluk sınırı olmadığını, insanca yaşamaya ve geçinmeye yeterli ücret olduğunu kaydetti. Çam, asgari ücretin gıda, konut, sağlık, giyim, ulaşım ve kültür giderleri milyonlarca işçinin yaşadığı gerçek ile bağdaştırılarak hesaplanması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRK-İŞ'E ELEŞTİRİ

Çam, işçileri temsilen komisyon toplantılarına katılan Türk-İş'i de eleştirdi. Çam, ?Türk-İş, komisyona meşruiyet kazandırırken, işçiler adına gündeme getirdiği tutarsız taleplerle de, sermayenin ve devletin elini güçlendirmekte, oyunun bir parçası olmaktadır? dedi.

Türk-İş'in Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndaki görüşmelerden çekilmesi gerektiğini söyleyen Çam, ?DİSK ve diğer emek örgütleri ile birlikte tüm asgari ücretlileri kapsayacak etkili ve hak alıcı bir mücadeleyi önüne koymalıdır? dedi.

Çam hükümeti de eleştirerek, ?İşveren çevrelerinin beklentilerini esas alan ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun anti demokratik yapısından faydalanarak işçileri açlığa mahkum eden AKP hükümeti bu tutumundan derhal vazgeçmelidir? diye konuştu.

"KOMİSYONUN YAPISI DEĞİŞTİRİLMELİ"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı emekçilerin ağırlığının artırılarak genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Çam, görüşmelerin kamuoyuna açık hale getirilmesini, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminlerin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Çam, asgari ücretin net olarak belirlenmesi ve asgari ücret üzerinden alınan vergilerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu gibi ayrım yapılmaksızın aynı oranda belirlenmesi gerektiğini söyledi. Çam, ayrıca bölgesel asgari ücret uygulanması yolundaki girişimlerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber