İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Gazete ilanıyla Sayıştay'a başkan aranıyor

Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in görev süreci 25 Haziran'da doluyor. TBMM, Sayıştay Başkanlığı seçiminde adaylık başvurusu yapmak isteyecekler için gazete ilanı verdi ve başvuru koşullarını duyurdu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 27 Mayıs 2016 06:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Gazete ilanıyla Sayıştay'a başkan aranıyor

Murat GÜRGEN

TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı gazete ilanı vererek Sayıştay'a başkan aradığını duyurdu. Kanuna göre, seçim sürecinin mevcut başkanın görev süresinin dolmasından 30 gün önce başlaması gerekiyor. Daha önceki yıllarda seçim süreci, duyuruların Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başlıyordu. Başkanlık seçim süreci ilk defa, dün verilen ilanla başlamış oldu. Başkanlığın verdiği gazete ilanında, yeni Sayıştay Başkanı için seçim yapılacağı belirtilerek, "İsteklilerin en geç 10 Haziran 2016 Cuma günü saat 18.00'e kadar, aşağıda yazılı belgeleri de ekleyecekleri bir dilekçe ile TBMM Başkanlığı'na başvurmaları gerekmektedir. Postadaki gecikmeler dikkate alınmayacaktır. İlgililere duyurulur" denildi. İlanda, Sayıştay Başkanlığı'na aday olabilmek için gerekli şartlar da sıralandı.

GEREKLİ NİTELİKLER

Adayın başvuru sırasında Sayıştay Kanunu'nun 12. maddesinde belirtilen niteliklerden birine sahip olduğunu belgelemesi gerekiyor. Söz konusu madde şöyle:

"Sayıştay başkan ve üyelerinin; hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri veya öğrenim itibarıyla bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onanmış yurtiçinde veya yurtdışındaki en az dört yıllık fakülte veya yüksekokulların birinden mezun olduktan sonra kamu idarelerinde en az 16 yıl çalışmış olmaları gerekir."

BAŞKAN NASIL SEÇİLECEK?

Seçim sürecinde ilk olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri arasından "Önseçim Geçici Komisyonu" kurulacak. Komisyon üyesi 15 milletvekili, partilerin güçleri oranında ve "ad çekme" usulü ile belirlenecek. Adayların isimlerinin yer aldığı birleşik oy pusulası düzenlenecek ve "gizli oy" yöntemi esas olacak. İlk iki sırayı alacak adaylar TBMM Genel Kurulu'na sunulacak. TBMM Genel Kurulu, komisyonun belirlediği iki aday arasından yine gizli oyla seçim yapacak. Genel kurulun en az 139 üye ile toplanması ve yeni başkanın toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla seçilmesi gerekiyor.

RECAİ AKYEL 7 YILDIR BAŞKAN

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 25 Mayıs 2009 tarihinde bu göreve seçildi. Akyel'in görev süresi, seçildiği dönemin mevzuatı uyarınca, 7 yıldı. 2010'daki kanun değişikliği çerçevesinde yeni başkanın görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez Sayıştay Başkanı seçilebiliyor. Akyel isterse ikinci kez seçilebilmek için aday olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber