Yargıda devlete karşı kişiyi koruyan süreç gelişiyor

Haber Giriş : 09 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Barolar Birliği Başkanı Özok: Yargıda zihniyet değişti

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, son yıllarda insan haklarının öne çıkması ile yargı mensupları arasında önemli bir zihniyet değişikliğinin meydana geldiğini söyledi.

Kamuya karşı kazanılan davaları AB müktesebatından çok dünya genelinde gelişen adalet anlayışındaki değişikliğe bağlayan Özok, ?Son yıllarda insan hakları çok ciddi olarak öne çıktı. Hakimler bir durumu değerlendirirken maddi- manevi bazı kriterleri düşünmek zorunda kalıyor. Çünkü dünyanın hemen her yerinde artık devlete karşı kişiyi koruyan ve yücelten bir süreç var. Devletle bireyi eşit gören hatta onu daha ön plana alan bir zihniyet değişikliği söz konusu.? değerlendirmesinde bulundu.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde yasaların toplumsal taleplere bağlı olarak yeniden şekillendiğine dikkat çeken Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk hocası Yard. Doç. Dr. Nevval Okan da, Türkiye'de şu an böyle bir sürecin yaşandığını söyledi. Yasalarla kesin bağlayıcılığı olmayan durumlarda hakim ve savcıların yorum ve içtihatlarda bulunduğunu hatırlatan Okan şöyle konuştu: ?Yasalarımızda eskiden beri hizmet veren kişi ve kurumların, kusurlu bulunmaları halinde gerekli cezaya çarptırılmalarını ya da tazminat ödemelerini içeren maddeler var. Ama bunlar çoğu zaman ya uygulanmıyor ya da vatandaş bundan habersiz kalıyor. Ancak küreselleşen bir dünyada hakim ve savcılar vicdani kanaatlerini kullanırken, ister istemez bu talepleri, taraf olduğumuz uluslararası anlaşmaları dikkate alıyorlar. Bu, insanımız için artık olması gereken bir zorunluluk.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber