Tedarikte hedef elektronik parça

Türk tedarik sanayisi araçlarda elektronik parçalara yöneliyor. Günümüzde araçların yaklaşık yüzde 30 ile 40 arasında elektronik parça kullandığına işaret eden TAYSAD Başkanı Alper Kanca, "2030'larda yüzde 50'nin de üzerine çıkacak. Firmalarımız için burada bir fırsat var. O fırsatı kaçırmamalıyız" dedi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 30 Mayıs 2016 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tedarikte hedef elektronik parça

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği (OYPG) tarafından desteklenen, yenileme pazarı sektöründeki son yenilikler ve gelişmelerin nabzının tutulduğu 7. Aftermarket Konferansı sektör devlerini bir araya getirdi. Türkiye'de sadece TAYSAD tarafından gerçekleştirilen Aftermarket Konferansı'nın açılış konuşmalarını TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ve OYPG Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Urgancılar yaptı.

TEKNOLOJİLER OTOMOTİVİ ETKİLİYOR

Araç teknolojisindeki gelişmelerin Yenileme Pazarı'nı doğrudan etkilediğini belirten Kanca "Bugün itibariyle yaklaşık yüzde 30-40 seviyesinde olan elektronik aksam kullanımının, 2030'larda yüzde 50'nin de üzerinde seyredebileceği öngörülmektedir. Dolayısıyla özellikle Yenileme Pazarı'nda varlığını sürdürmek isteyen firmalarımızın, yeni teknoloji ve eğilimleri yakından takip etmesi önemlidir" şeklinde konuştu.

YENİLEME PAZARI 6,5 MİLYAR DOLARA KOŞUYOR

Dünyada kullanılmakta olan araç sayısının 1,14 milyar adedi aştığının ve bu rakamın 2025'de 1,35 milyar adede ulaşmasının beklendiği bilgisinin altını çizen Başkan Alper Kanca "Türkiye, bu rakamın sadece yüzde 1,5'ini temsil ediyor. 2014'te Türkiye Yenileme Pazarı'nın büyüklüğü 4,7 milyar dolar iken bu rakamın 2020'de 6,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz" şeklinde öngörüsünü bildirdi.

KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE YÖNELMELİYİZ

TAYSAD Başkanı Alper Kanca, otomotiv tedarik sanayiinin uluslararası standartlara uygun kalitede üretim yapma konusunda son derece yetkin olduğunu da belirterek "Birçok OEM firmasından Tedarikçi Ödülü alan TAYSAD üyeleri, kalite ve verimlilik konularında dünyada örnek gösterilen bir seviyeye ulaşmıştır. Bu başarının sürdürülebilir olması için, sadece OEM veya OES parçalarında değil, aynı zamanda IAM (Independent Aftermarket) parçalarında da stratejik olarak belirlenmiş kalite seviyesinin sürdürülmesi gerekmektedir. Ayrıca Türk tedarikçilerin, sadece standart ürünleri üretmeyip, katma değeri yüksek ürünlere yönelmelerinin mümkün olduğunu görüyoruz; bu teknolojik alt yapı ve Ar-Ge kabiliyeti firmalarımızda bulunmaktadır" diye konuştu.

Etkinlik konuşmacıları arasında OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu da yer aldı. Sabuncu "2015 yılında üretim, satış ve adet bazında ihracatta tüm zamanların rekorları kırılmıştır" şeklinde konuştu.

Kilogramı 4,9 $

OYPG Başkanı Mesut Urgancılar konferansta yaptığı konuşmasında pazarı değerlendirdi. Kilogram birim fiyatlarının Avrupa pazarına göre çok gerilerde olduğunu belirten Urgancılar, "Türkiye, otomotiv tedarik sanayi ürünlerinin kilogram satış fiyatları sıralamasında 4,91 dolar ile en alt sırada. İlk sırada ise 10,4 dolar ile Romanya var. Toplamda 5 milyar dolar civarlarında bir pazar var" dedi.

PAY ALAMIYORUZ

Türkiye'de birçok firmanın iç pazarın yanı sıra Ortadoğu'nun, Afrika'nın hatta Rusya ve Kuzey Avrupa'nın yenileme pazarı faaliyetlerini yönettğine işaret eden Urgancılar sözlerine şöyle devam etti: "Bu pazarlar potansiyeli yüksek olan pazarlar. Potansiyel 70 milyar doları buluyor. Ama ne yazık ki Türk Otomotiv Sanayi burada alması gereken payı alamıyor. Turbo, airbag gibi parçalar hiç yok."

Şuayip Alabay

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber