Dünyayı uçuran Türk!

Afrika'dan Avustralya'ya, Avrupa'dan Uzak Asya'ya kadar dünyanın dört bir yanında Türk müteahhitlik sektörünün başarı haberlerini okumak artık sıradanlaştı. Çıtayı yükseltip, işi farklılaştıran son haberse Kuveyt'ten geldi: 4.4 milyar dolarlık ihale Limak'ın

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Haziran 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünyayı uçuran Türk!

Mehmet Ali Ergün

Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminali inşaatına ilişkin imza töreni için bulunduğumuz Kuveyt'te Limak Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sezai Bacaksız, Limak Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Bacaksız ile Limak İnşaat Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Feyiz Genç'le sohbet ediyoruz.

Serdar Bacaksız, yurtdışındaki projeleri anlatırken Limak'la ilgili farklı bir benzetme yaptı:

"Üzerinde güneş batmayan imparatorluk."

Ardından da ekledi: Kuveyt, Mısır, Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Suudi Arabistan, Pakistan, Rusya, Fildişi Sahilleri, Ukrayna, Mali, Yeni Zelanda, Meksika, Irak, Senegal, Mozambik ve Türkiye dahil, Türkiye dahil 17 ülkede faaliyetteyiz."

HEP ÖN CEPHEDE BİZ VARIZ

Sezai Bacaksız ise, müteahhitlik sektörünün zorluklarına değindi; Afganistan'daki yol inşaatından, Kuzey Irak'taki tünel projesinden, riskli coğrafyalardaki başarı hikayelerinden örnekler verdi.

"Sürekli olarak ön cephede biz varız" diyen Bacaksız, "Müteahhitlikte heyecan var, adrenalin var. Hiçbir zaman üç kuruş paramız oldu hadi bırakalım demedik. Bizimki savaş muhabirliği gibi. Bombalar da patlasa hız kesmeden çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.

4.4 MİLYAR $'la KAZANDI

Limak İnşaat, havalimanı inşaatı için düzenlenen ihaleyi 1.3 milyar Kuveyt Dinarı (4.4 milyar dolar gibi ciddi bir teklifle kazandı. Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı ile Limak arasındaki proje sözleşmesine imzalar Kuveyt Bayındırlık Bakanı Ali el-Amir ile Sezai Bacaksız tarafından atıldı.

'EN BÜYÜK' PROJE

Kuveyt'teki araziyi incelerken Sezai Bacaksız, 4.4 milyar dolara vurgu yaparak "Türklerin yurtdışında 'bir kerede' aldığı en büyük proje bedeli. Sadece bizim için değil, Türk müteahhitlik sektörü açısından da çok önemli bir başarıya imza attık" dedi.

66 MİLYONLUK İNCE HESAP

İhalenin bir başka yanı da Çinlilerle kıyasıya bir rekabete girilmiş olması. Çin, yurtdışı müteahhitlik sektöründe Türkiye'nin en büyük rakibi.

Sezai Bey ihale süreciyle ilgili şunları anlattı: "Biz bu işi Çinlilerin elinden aldık. Biz ilk ihalede 4.7 milyar dolar teklif verdik. Çinliler bizden 800 milyon dolar fazla rakam vermişler. Aradan iki yıl geçti, bize 'en iyi teklifinizi verin' diyerek yeniden çağrıda bulundular. Çinliler fiyatı düşürdü. Ama yine de verdikleri rakam bizim fiyatın 66 milyon dolar üzerindeydi."

ADETA İMTİHANA GİRDİK

Tekliflerin ardından zorlu bir imtihan başladığını da söyleyen Sezai Bacaksız, şunları aktardı: "Ciddi ciddi sorguya aldılar. Limak'tan 25 kişilik bir heyet Kuveyt'e sunum için geldi. Bakanlık komite kurdu. Adeta imtihana tabi tutulduk. Bu proje imkansız yapılamaz derken hayır yaparız dedik. Nasıl yapa cağımıza ikna oldular. Sadece bizim metodumuzu uygun buldular ve işi verdiler."

Toplamda 5.1 milyar $

Havalimanı işi, Limak'ın Kuveyt'te üstlendiği üçüncü proje. 4.4 milyar dolarlık havalimanı ihalesi haricinde 200 milyon dolarlık bir enfeksiyon hastanesi, yine 200 milyon dolarlık bir altyapı projesi ve 300 milyon dolarlık konut-altyapı işi de Limak tarafından yürütülüyor. Yani toplamda Limak, sadece Kuveyt'te 5.1 milyar dolarlık iş yürütüyor. Sezai Bacaksız, sözkonusu projelerle ilgili şunları söyledi: "Kuveyt'te işe 7-8 yıl önce başladık. Havalimanı dışındakilerin hepsinde yerli-yabancı ortaklarımızla çalışıyoruz. Fakat havalimanının yüzde 100'ünü Limak olarak biz yapıyoruz.

İhalede geciktik ama başka rötar olmaz

Kuveyt'in Bayındırlık Bakanı Ali Al-Omair, yeni yatırımla birlikte ilk etapta mevcut havalimanı kapasitesinin üçe katlanacağını söyledi. Al-Omair ülkenin en büyük projelerinden birinde sürecin uzamasına karşılık imzaların dolayısıyla ilk adımın atıldığını ve programa göre hızla hareket edeceklerini bildirirken, inşaatta bir gecikme istemediklerini anlattı.

Türkler yapmış diyecekler

Feyiz Genç, kendilerine verilen sürenin 6 yıl olduğunu anımsatarak, "Ancak biz bu süreden önce bitirmek istiyoruz. Hedefi 4.5 yılda bitirmek" dedi. Kuveyt yönetiminin, 'kalite' konusunda hassas olduğunu söyleyen Genç, "Bu proje, Türk müteahhitliğinin başarısı olacak" yorumunu yaptı.

HAVA 51.5 C0

Sezai Bacaksız'ın sözünü ettiği 'ön cephe'lerden biri de Kuveyt. Bu ülkeyi 'ön cephe yapan' şey, 50 dereceyi aşan hava sıcaklıkları. Proje arazisini incelerken termometre 51.5 dereceyi gösteriyordu.

İnşaat aşaması rakamları

- Proje, 1 milyon metreküpten fazla betonla 100 bin tondan fazla yapı çeliğine ihtiyaç duyacak.

- Limak, Kuveytliler için yüksek nitelikli iş fırsatı yaratacak.

- Limak İnşaat projenin farklı aşamaları boyunca projeyi mühendislik, tasarım ve işletme öğrencilerine açacak.

PROJENİN KÜNYESİ:

- İşin Sahibi: Kuveyt Bayındırlık Bakanlığı

- İnşaat: Limak İnşaat,

- Tasarım: Fosters Partners,

- Maliyet: 1.312 milyar Kuveyt Dinarı (4.4 milyar dolar)

- Süre: 6 yıl n Alan: 708 bin metrekare.

- Kapasite: 25 milyon yolcu.

- Uçak: 51 kapı ve stanttan ibaret başlangıç; 21 adet A380'e aynı anda hizmet kabiliyeti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber