'Güdümlü mühimmatta dışarıya bağımlıyız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörle mücadelede, "Siparişle alınan mühimmatı idareli kullanıyoruz" sözleri, gözleri Türkiye'nin cephane envanterine çevirdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Güdümlü mühimmatta dışarıya bağımlıyız'

ARİF BALKAN İstanbul

Kara Kuvvetleri'nin kulllandığı mühimmatın tümünün Türkiye'de üretildiğini belirten güvenlik uzmanları, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaç duyduğu güdümlü sistemlerde dışa bağımlılığın söz konusu olduğunu söyledi. Uzmanlar, Erdoğan'ın "İdareli kullanıyoruz" dediği mühimmatı Milliyet'e anlattı:

'Teknoloji ABD'den'

Dr. Yavuz Yener (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Savunma Uzmanı): "Obüslerin iki tip mühimmatı var. Güdümsüz mühimmatı Türkiye'de üretiyoruz. Türkiye'nin mühimmat ihracatının başında akıllı mühimmat geliyor. Yani güdümlü silahlar. ABD'den alınan Mk84, BLU-109, Mk82 bombaları akıllı mühimmat kiti, lazer kiti, savaş başlığı bunlardan bazıları. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kastettiği mühimmat bunlar. F-16'ların mühimmatı arasındaki en iri cephanelerden olan MK-84 bombasından genellikle büyük binalar, fabrikalar, köprüler, yeraltı sığınakları hedef alınırken faydalanılıyor. MK-82, başta tanklar olmak üzere yer hedeflerine saldırılarda da kullanılıyor. BLU-109 ise sığınak patlatıcı bombalar sınıfında anılıyor. Roketsan füzeleri üretiyor, güdüm mühimmatını ABD'den alıyor. Bu da oldukça kritik."

'Lazer güdümlü'

Abdullah Ağar (Güvenlik Uzmanı): "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bahsettiği mühimmat, lazer güdümlü füze ve bununla bağlantılı donanım. Obüs füzeleri dışında Türkiye terör odaklarına karşı bir de hava harekatları düzenliyor. Hava Kuvvetleri envanterinde de bunlardan var. Ancak üretimi henüz yapılamıyor."

'Bağımlılık sürüyor'

Mete Yarar (Güvenlik uzmanı): "Türkiye'nin F-16'larında kullanılan güdümlü sistemler dışarıdan alınıyor. Her silah sisteminin kendi içinde kullanılan mühimmatın teknik özellikleri var. Bunda hata yaptığınızda aynı isabet oranını sağlayamazsınız. Kara Kuvvetleri neredeyse kullandığı mühimmatın tamamına yakınını kendisi üretiyor. Ancak Hava ve Deniz Kuvvetleri istisna. Açıkçası bu kuvvetlerin kullandığı mühimatta dışa bağımlılık devam ediyor."

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

l MK 84: ABD yapımı bir bomba. Mark 80 serisinin en büyüğü. Düşmanın büyük binaları, fabrikaları, güç merkezleri, köprüleri, yer altı sığınakları ve uçak hangarları MK-84 serisi bombaların temel hedefleridir. F-16'ların mühimmatı arasındaki en iri cephanelerden.

l MK 82: ABD yapımı bir bomba. Mark 80 serisinin en çok kullanılanı. Düşman tanklarına ve diğer yer hedeflerine ve de küçük binalara saldırılarda kullanılan basit, ucuz ve etkileyici bir serbest düşümlü bombadır.

l BLU-109: ABD yapımı bomba. Özellikle sığınak patlatıcı bombalar sınıfında etkili bir güç olduğu biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber