Ramazan'ın baş tacı hurmanın tadı bozuldu

Ramazan'ın vazgeçilmezi hurmada kansorojen uyarısı yapan uzmanlar, "Kilosu 20 TL'den az hurmaya dikkat edin. GDO'lu ve glikozlu olabilir" diyor. Çarşı pazarda 60 çeşit hurma 12 ile 120 TL arası alıcı buluyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Haziran 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ramazan'ın baş tacı hurmanın tadı bozuldu

Hurmanın 60'a yakın çeşidi kilogramı 12 TL'den başlayan fiyatlarla satılırken, GDO ve glikoz uyarısı tat kaçırdı. Afrika ve Orta Doğu ürünü hurmanın Suudi Arabistan kökenli olanının güvenli olduğunu söyleyen ithalatçı Selçuk Erdurak "Kudüs hurması GDO'lu İsrail hurmasıdır" dedi. Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer ise "İran ve Bağdat hurması glikozla yıkanıyor" uyarısında bulundu. Ramazan sofrasının vazgeçilmezi hurmanın 60 çeşidi kilogramı 12 TL ile 120 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Hem ithalatçısı hem de gıda uzmanı hurma konusunda vatandaşı kanserojen GDO ve glikoz konusunda uyarıyor. "Hurmax.com" adlı en büyük hurma ithalatçılarından Selçuk Erdurak, tüketicinin en çok rağbet ettiği Kudüs hurmasının sağlıksız olduğu uyarısında bulundu. "Piyasada Kudüs hurması adıyla satılan ürün, GDO'lu yetiştirilen İsrail hurmasıdır. Vatandaşımız bunu Filistin hurması zannederek alıyor. Ama GDO'lu İsrail tohumlarıyla yetiştirilen bu ürün sağlıklı değil" diyen Erdurak, "Kar oranı yüksek olduğu için farklı isimlerle satılıyor" diye konuştu.

UCUZ DİYE ALDANMAYIN

Hurmanın pürüzsüz ve yapışkan olanlarının Bağdat ve İran hurması olduğunu, bu türün de glikoza bulanarak paketlenip ithal edildiğini ifade eden Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer "Kilosu 20 TL'den ucuz olan hurmalara dikkat etmeli. Gerçek hurma yüzeyi buruşuk ve kirli yüzeyli olan hurmadır. Pürüzsüz ve parlayan hurmalar glikozla yıkanmışlardır.Piyasanın da yüzde 40'ında bunlar var.En sağlıklı olanı Medine hurması" dedi.

Hurma aracıdan ucuz satıcıda pahalı

Arap coğrafyası ve Kuzey Afrika'da hurma yetişebildiğini anlatan Erdurak,"En güzel ve sağlıklı hurma Suudi Arabistan'da yetişen Medine hurmasıdır. Çünkü Arabistan kesinlikle GDO'lu tohum kullandırmıyor. O nedenle de hurmaları sağlıklı oluyor. Biz de piyasaya bu hurmayı veriyoruz. Ama 17 TL'den verdiğimiz hurmanın fiyatının ucuz market zincirlerinde 25 TL'den, markalı firmalar tarafından da 80 TL'den satıldığını görüyoruz.Vatandaş daha ucuza hurma yiyebilmeli" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber