Demir çelikçilerin gözü dış pazarlarda

Türkiye demir ve demir dışı metaller sektöründe önemli miktarda ihracat yapsa da bu ürünü ağırlıklı olarak ithal eden bir ülke.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Haziran 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demir çelikçilerin gözü dış pazarlarda

Geçen yıl 6,4 milyar dolarlık ihracata karşın, 9,6 milyar dolar ithalat yaptık. Ancak demir çelikçiler, 2016'yı 7,1 milyar dolar ihracat ile kapatmak istiyor. Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, dün İstanbul'da düzenlediği basın toplantısıyla 2016 yılının ilk 5 ayında sektörün ihracat performansını değerlendirdi.

AB'YE İHRACATIMIZ MİKTARDA % 15 ARTTI

Mertöz, "Ocak- Mayıs 2016 döneminde 1,4 milyar dolar ile sektör ihracatımızın yüzde 55'ini gerçekleştirdiğimiz AB'ye olan ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre miktaren yüzde 15 değer olarak ise yüzde 5 arttı" diye konuştu. Çevresel faktörler ve hammadde fiyatlarındaki düşüşe rağmen hedeflerine ulaşmak için çalıştıklarını belirten Rıdvan Mertöz, Almanya ile en son yaşanan sıkıntıya ilişkin, "Keşke bu sorun yaşanmasaydı. Ancak Almanya ile ciddi anlamda yıllardır devam eden karşılıklı ticaret bağlarımız var. Bu hep böyle devam edecek" diye konuştu. İDDMİB Başkanı Mertöz, alüminyum hammadde ithalatındaki yüzde 3-6'lık vergiden sektör olarak rahatsızlık duyduklarını belirtti. Yıllık 2.5 milyar dolar ihracat yapan alüminyum sektörünün vergi nedeniyle zor durumda olduğunu vurgulayan Mertöz, hammaddesinin yüzde 95'ini yurt dışından ithal eden Türk alüminyum sektörünün bundan olumsuz etkilendiğine vurgu yaptı.

Başkan Mertöz, sektörün ihracat birim fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Hedefimiz 4 doları 7 dolara çıkarmak. 2023 yılı hedeflerini yakalamak için yeni pazarlar keşfetmemiz, var olan pazarlarımızda ihracatımızı artırmamız gerek" diye konuştu.

Mesude Demirhan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber