YÖK'ün bürokratik engelleri, denklik bekleyen öğrencileri mağdur ediyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK'ün bürokratik engelleri, denklik bekleyen öğrencileri mağdur ediyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bürokratik engellerden dolayı diploma denklik işlemlerini geciktiriyor. Yurtdışından mezun olan birçok öğrenci, diplomalarının denkliğini tescilleyememesinden dolayı sorunlar yaşıyor.

Öğrenciler iş başvurularında veya devam etmek istedikleri akademik kariyerlerinde YÖK'ün bir yıla varan gecikmeleri nedeniyle mağdur oluyor. Amerika'nın iyi üniversitelerinden birinden mezun olan isminin açıklanmasını istemeyen bir öğrenci, 8 aydır diplomasının onaylanmasını beklediğini belirterek ?İş bulamıyoruz. Askerliği erteleyemiyoruz. Çevremizden bir üniversite mezunu olmamıza rağmen baskı altındayız.? şeklinde konuştu. YÖK ise diploma denklik işlemlerinin bu kadar gecikmesinin nedeninin değişik ülkelerden gelen sahte diplomalar olduğunu ifade ediyor. Diploma Denklik Komisyonu'ndan bir yetkilinin açıklamalarına göre sahte diplomalar nedeniyle belgenin gerçekliğinin araştırılması için Türk eğitim müşavirliğinin veya Eğitim Ataşeliğinin görüşlerine buşvuruluyor veya ihtiyaç halinde Yükseköğretim Kurulu'na incelettirilerek görüş alınıyor. Bu resmi işlemlerin yavaş yürütülmesinden dolayı kuruma başvuran diğer öğrencilerin denklik onayları aksıyor.

Kurumda diploma denklik işlemlerinin uzamasına neden olan başka bir sorun da denklik komisyonlarında çoğunluğun sağlanamaması. Denklik Komisyonu üyeleri Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından seçilen en az 2 öğretim üyesinden oluşuyor. Her hafta toplanması gereken komisyon, gerekli çoğunluğu sağlayamadığından bazı haftalar toplanamıyor. Bu durumda da yapılması gereken işlemler yapılamıyor.

YÖK yetkilileri, diploma denklik işlemlerinin şu aşamalardan geçtiğini belirtiyor: ?Belgelerin orijinal olup olmadığı, üzerlerinde kazıntı, silinti ve benzeri tahrifatın bulunup bulunmadığı inceleniyor. Aynı zamanda belgelerin başvuran kişiye ait olup olmadığı. Diplomayı veren üniversite veya Yükseköğretim Kurulu'nun ve eğitimin yapıldığı programın tanınmış ve itibarlı bir kurum ve program olup olmadığı. Diplomanın alındığı eğitim programının Türkiye'deki üniversitelerde verilmekte olan hangi düzeydeki eğitim programları ile eşdeğer olduğu araştırılıyor.?

Daha sonra YÖK, diplomaların tanınması amacıyla yurtdışında ortak çalıştığı kuruluşların üniversiteyi tanıyıp tanımadığı, diplomanın alındığı kurumun uluslararası veya ikili anlaşmalarla tanınmış bir kurum olup olmadığı, eğitimin yapıldığı programın Türkiye'deki benzeri eğitim programına denk olup olmadığını araştırıyor. Yapılan bu işlemlere rağmen lisans eğitimi düzeyi ve içeriği konusunda bir tereddüt varsa öğrenci, usul ve esasları Yükseköğretim Kurulu'nca belirlenen ve bir sınıf geçme, ders geçme sınavı niteliğinde olmayan, ancak öğrencinin almış olduğu derslerin kapsamının ve öğrencinin kazanması gereken en az bilgi düzeyinin tespitine yönelik özel bir ?seviye tespit sınavı?na da tabi tutuluyor. Öğrenci bütün bu aranılan şartları taşıyorsa ?denklik belgesi? veriliyor. Uzaktan eğitim programlarının tanınması YÖK tarafından ayrıca incelenerek karara bağlanıyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber