GÜNGİAD Başkanı Akbal'dan Sur çağrısı

GÜNEYDOĞU Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, yaşanan tüm acılara rağmen yeni bir restorasyon dönemi başlatmak için halen şans olduğunu belirterek, "Bu ülke, evlerin içine kadar giren çatışmayı, sokaklarımızda patlayan bombaları, sınır ötesinden şehirlerimizi ve kasabalarımızı vuran füzeleri hak etmiyor" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Haziran 2016 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
GÜNGİAD Başkanı Akbal'dan Sur çağrısı

Merkezi Diyarbakır'da bulunan GÜNGİAD Başkanı Hakan Akbal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin kentte bugün sivil toplum örgütleri ile yapacağı toplantıdan önce yazılı bir açıklama yaptı. 17 Ağustos 2015 tarihinde Lice İlçesi'nde başlayan sokağa çıkma yasaklarının, 10 aydır fiilen sürdüğünü belirten Akbal, 2009 yılında başlayan, bazen kesintiye uğrasa da 2015 yılına kadar devam eden huzur döneminde bölge ekonomisinde rakamlara da yansıyan somut gelişmeler elde edildiğini kaydetti. Geçen 6 yıllık süreçte sadece bölgede değil ülke genelinde bir restorasyon dönemi başladığını vurgulayan Akbal, "2015 yılı ortalarından itibaren bölgede yaşanmaya başlanan savaş benzeri görüntüler ve özellikle de bunun ekonomiye yansıyan olumsuz görüntüleri, 6 yıllık restorasyon dönemine nokta konulmasına yol açtı" dedi.

"TÜRKİYE'NİN YENİ BİR RESTORASYON SÜRECİNE İHTİYACI VAR"

Yaşanan bütün acılara rağmen, yeni bir restorasyon dönemi başlatmak için hala şans olduğunu ifade eden Akbal, "Bu ülke evlerin içine kadar giren çatışmayı, sokaklarımızda patlayan bombaları, sınır ötesinden şehirlerimizi ve kasabalarımızı vuran füzeleri hak etmiyor. Bu döneme hep birlikte ve güçlü bir sesle karşı durmamız gerekir. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın katılımı ve STK'ların da güçlü bir şekilde temsil edileceği toplantı bir dönem noktası olabilir. Türkiye'nin yeni bir restorasyon sürecine ihtiyacı var. Unuttuğumuz ve ihmal ettiğimiz erdemleri hatırlamak zorundayız. Hak, hukuk, demokrasi, etik gibi kavramların yeniden ülkemizin temel prensipleri olması için hep birlikte çaba harcamak zorundayız. Sayın Çevre Bakanı ile acele kamulaştırma ve bu kapsamda sürdürülecek Suriçi'nin imarı konusunda yapılacak toplantı, yeniden ayağa kalkmak için bir dönüm noktası olmak zorundadır. Acele kamulaştırma kararı suiistimal edilmeden, en kısa sürede tarihi ve kültürel dokusuna uygun olarak Suriçi bölgesi yeniden imar edilmelidir" dedi.

Daha önceki toplantıda kararlaştırılan yol haritasının değiştirilmemesini önerdiğini vurgulayan Akbal, "Suriçi M.Ö. 7 bin yıla dayanan yerleşme izlerine sahip eşsiz bir kültürel mirastır. Restorasyon sürecini müteahhitlere terk etmek, bize emanet edilen bu insanlık mirasına yapılacak en büyük haksızlık olur. Şehrimizin ve bölgemizin daha fazla haksızlık yaşamaması için, yıkımın sonrasında daha güçlü bir şekilde ayağa kalkmamız için, bu alanların imarı kesinlikle ranta ve suistimale kurban edilmemelidir" diye konuştu.

Felat BOZARSLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber