TÜDEF: 2007 emekliler için daha zor bir yıl olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 12:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Ali Çetin, gelecek yıl, çalışan emeklilerin maaşlarından yüzde 33.5 oranında destek primi kesilecek olmasını eleştirerek, ''2007 yılı emekliler için daha zor bir yıl olacak'' dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, 2007'de tüketicileri yakından ilgilendiren birçok yasanın mecliste görüşüleceğini hatırlattı.

Bunlardan biri olan İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Yasası ile tüketicilere, evlerinin önündeki araçtan alınacak otopark vergisinden bayramlarda kesecekleri kurbana, içecekleri bir bardak suya kadar yeni vergilerin getirileceğini anlatan Çetin, bu kapsamda emlak vergi oranlarının da yüzde 50 artırılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bu yılın 10 aylık verilerine göre, toplam 139 milyar YTL olan bütçe gelirinin 114 milyarının yani yüzde 82'sinin vergilerden oluştuğuna dikkati çeken Çetin, vergilerin yüzde 70'inin dolaylı vergiler, yüzde 30'unun da dolaysız vergiler olduğunu belirtti.

Ali Çetin, ''Dolaylı vergiler dünyanın en adaletsiz en insafsız vergileridir. Çünkü alınan bir ekmekte, içilen bir bardak çayda, bir kurşun kalemde, Erdal Acar da aynı vergiyi öder, işçi Mustafa da. Alabiliyorsa işsiz Hasan da... Avrupa Birliği ülkelerinde ise dolaylı vergi oranı yüzde 35'tir'' diye konuştu.

''ENFLASYON TEK HANELİ RAKAMLARDA AMA...''

Kredi kartında batak rakamının 1,6 milyar YTL'ye çıktığını, tüketici kredilerinin yüzde 70 arttığını belirten Çetin, şöyle devam etti:

''Kapkaç, gasp, dolandırıcılık alabildiğine çoğaldı. 5 YTL için gencecik insanlar öldürülüyor. Enflasyon 3 yıldır tek haneli rakamlarda ama 3 yılda otoyol geçiş ücreti yüzde 197, köprü yüzde 113, okul kitapları yüzde 119, uzman doktor ücreti yüzde 106, metro ücreti yüzde 88, kebap pide yüzde 88, okul servisi yüzde 80, kuru fasulye yüzde 54, yumurta yüzde 51, benzin yüzde 92 zamlandı ama enflasyon düştü...'' Gelecek yıl, çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarından yüzde 33.5 oranında destek primi kesintisi yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Çetin, ''Şimdi de çalışmak zorunda kalan emeklilerin maaşlarına göz diktiler. Hem de emekli milletvekillerini bundan muaf tutarak. Bu insanlar mecbur olmasalar 65 yaşından sonra çalışırlar mı? Bu durum düzeltilmezse konuyu yargıya taşıyacağız'' diye konuştu.

Federasyon olarak önümüzdeki günlerde TBMM'ye gideceklerini ve dolaylı vergilerin düşürülmesi için topladıkları imzaları vereceklerini bildiren Çetin, ''Eğer sesimiz mecliste duyulmazsa sokağa ineceğiz. Tüketiciler soyulmaktan bıktı. Artık somut politikalar bekliyorlar'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber