Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na ilişkin yönetmelik tamamlandı.

Haber Giriş : 10 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaş, devletten istediği bilgiyi 15 günde alabilecek

Devleti şeffaf hale getirerek vatandaşların idareyi denetlemesine imkan vermek amacıyla çıkarılan Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'na ilişkin yönetmelik tamamlandı.

Yönetmelikte, 24 Nisan'da yürürlüğe girecek olan 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'nun nasıl uygulanacağı konusunda ayrıntılı düzenlemelere yer veriliyor. Yönetmeliğe göre dilekçeyle, faksla, mektupla ve internetten e-mail yoluyla başvuru yapılarak bilgi istenebilecek.

Bütün kamu kurum ve kuruluşları, yasanın etkin bir şekilde uygulanabilmesi için başvuranlara yardımcı olmak üzere ?Bilgi Edinme Birimi' oluşturacak. İstenen bilgi ve belgeler talebin niteliğine göre 15 veya 30 gün içinde verilecek. Bilgi ve belge talep edenlerden araştırma, kopyalama ve postalama gibi işlemler karşılığında belirli bir ücret alınacak. 10 sayfayı geçmeyen belgelerden fotokopi ve posta ücreti istenmeyecek.

Yönetmeliğe göre, İMKB ve Merkez Bankası gibi özerk kurumlar da dahil olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarından kendi görev alanlarıyla ilgili bilgi ve belge istenebilecek. Bilgi edinme hakkı kapsamına yazılı, basılı veya çoğaltılmış dosya, evrak, kitap, dergi, broşür, etüt, mektup, program, talimat, kroki, plan, film, fotoğraf, teyp ve video kaseti, harita, elektronik ortamda kaydedilen her türlü bilgi, haber ve veri taşıyıcıları giriyor.

İstenen bilgi veya belgenin niteliğine göre, başvuru sahibine bilgi veya belgenin bir kopyası verilecek. Kopya verilmesinin mümkün olmadığı hallerde, bilgi veya belgenin aslının incelenerek not alınmasına imkan sağlanacak.

Bütün Türk vatandaşlarının sahip olduğu bilgi edinme hakkından Türkiye'de ikamet eden yabancılar, isteyecekleri bilgi kendileriyle ilgili olmak kaydıyla faydalanabilecek. Ancak yabancıların bilgi isteyebilmesi için karşılıklılık ilkesine göre vatandaşı oldukları ülkede de Türklerin bilgi edinme hakkına sahip olması gerekiyor.

Kurum ve kuruluşlara, devlet sırrı, özel hayatın gizliliği gibi istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi, başvuranların yararlanmasına sunmak, bilgi edinme başvurularını etkin, süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere gerekli hazırlıkları yapma yükümlülüğü getirildi. Kamu kuruluşları bilgi edinme başvurusuna konu olabilecek ellerindeki tüm bilgi veya belgeleri, bilgi edinme hakkının kullanımını kolaylaştıracak şekilde tasnif edecek. Bu amaçla kayıt, dosyalama ve arşiv düzeni yeniden gözden geçirilecek. Kamu kurumlarının internet sayfaları yeniden şekillendirilecek. Web sitesi olmayan kurumlar sayfa açacak. İnternetten e-mail aracılığıyla başvuru yapılabilecek. Başvuru formları ve elektronik posta adresleri, kurumların internet sayfalarında yer alacak.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber