2048 yılında emeklilik yaşı 65 olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2006 22:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasının bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşen Anayasa Mahkemesinin ?çalışanların kazanılmış haklarının korunması noktasında hassas olduğunu gözlediğini? söyledi.

Başesgioğlu, yasasının bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini görüşen Anayasa Mahkemesi heyetine Bakanlık bürokratlarıyla sözlü açıklamada bulunduktan sonra, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Başesgioğlu, Bakan olarak bazı açıklamalar yaptığını, bürokratların ise teknik düzeyde bilgi verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin sosyal güvenlik reformuna neden ihtiyaç duyduğunu, sürdürülebilir sosyal güvenlik sistemi oluşturmanın gelecek açısından önemine değindiğini belirten Başesgioğlu, bu reformu ertelemenin gelecek kuşaklara büyük maliyet getireceğini, sayısal rakamlar ve finansman hedefleriyle ortaya koyduklarını ifade etti.

Başesgioğlu, Bakanlık bürokratlarının genel sağlık sigortası ve emeklilik sigortaları, sosyal yardım ve hizmetler konularında sunum yaptıklarını, ayrıca heyetin sorularını yanıtladıklarını kaydetti.

Murat Başesgioğlu, bir soru üzerine en çok emeklilik sigortaları, genel sağlık sigortası, kamu çalışanlarıyla ilgili düzenlemeler başta olmak üzere iptali istenen maddeler üzerinde durulduğunu bildirdi.

?Yasanın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 tarihinden önce Anayasa Mahkemesinin iptal veya yürürlüğün durdurulması kararı vermesi halinde tepkiniz ne olur?? sorusu üzerine Başesgioğlu, ?varsayımları üzerine konuşmak istemediğini, yüksek mahkemenin kararına saygılı olacaklarını? ifade etti.

Başesgioğlu, mahkeme heyetinin yaklaşımını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ?Yüksek mahkemeyi aydınlatma ve bilgi sunma konusunda, Bakanlık olarak bu süreçten memnunuz? karşılığını verdi. Murat Başesgioğlu, ?Sosyal güvenlik reformunun sadece hükümetin değil, tüm toplumun katkı sağlaması ve benimsemesi gereken bir süreç? dedi.

Başesgioğlu, ?Bu süreçte, anayasal yargının da reform açısından olaya bakması, ülkemizin gelecek günlerinde bu tür konularda en azından belirlenmiş bir yol çizeceği için bu sürecin faydalı olacağı inancındayız? diye konuştu.

-EMEKLİLİK YAŞI-

Başesgioğlu, emeklilik yaşıyla ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin bir çok ülkede 65 olan emeklilik yaşına 2048 yılında geleceğini belirtti.

Sistem içinde şu anda çalışanların emekliliği hak etme yaşında herhangi bir değişiklik olmadığının altını çizen Başesgioğlu, ?Hayatta kalma beklentisinin, çalışma döneminin arttığı bir devrede 2048 yılında ulaşılacak 65 yaşın normal olduğunu bir kez daha ifade ettik? dedi.

Başesgioğlu, başka bir soru üzerine, Anayasa Mahkemesinin iptali istenen hükümler üzerinde durduğunu belirterek, ?Yüksek mahkemenin kazanılmış hakların korunması ve çalışanların haklarının korunması noktasında hassasiyetini gözledik? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber