İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Maarif Vakfı Tasarısı ilk maddesi kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Haziran 2016 21:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Maarif Vakfı Tasarısı ilk maddesi kabul edildi

Maarif Vakfı Tasarısı Genel Kurul'da

-Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:
-"İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre, okul çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 992 bin. Şu ana kadar okullarımıza gönderilen Suriyeli öğrenci sayısı 330 bin"
-"330 bin öğrencinin 220 bini ilkokula, 70 bini ortaokula, 40 bini de ortaöğretime devam ediyor. Bunların büyük bir çoğunluğu da geçici kamplarda eğitim görüyor"
TBMM (AA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre, okul çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 992 bin. Şu ana kadar okullarımıza gönderilen Suriyeli öğrenci sayısı 330 bin. Bu 330 bin öğrencinin 220 bini ilkokula, 70 bini ortaokula, 40 bini de ortaöğretime devam ediyor. Bunların büyük bir çoğunluğu da geçici kamplarda eğitim görüyor" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın maddeleri üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, birinci maddenin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, lise öğrencilerinin bağımsız, tarafsız, demokratik, bilimsel ve laik bir eğitim sistemi istediklerini belirterek iktidarın, bu talepleri birtakım odakların kışkırtması olarak görmek yerine gençlerin isteklerine kulak vermesi gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, kurulması öngörülen Maarif Vakfı'na aktarılacak maddi kaynağın kullanımı ve denetlenmesine ilişkin ayrıntıların tasarıda yer almadığını savundu.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, eğitimin çok önemli bir konu olduğunu ve siyaset dışında tutulması gerektiğini ifade ederek ülkenin, eğitimde kutuplaşmayı geçmişte yaşadığını ve çok acısını çektiğini dile getirdi. Aydın, öğretmenlerin, üyesi olduğu sendikaya göre değil, mesleğinde liyakatına göre değerlendirilmesini de istedi.

- "Türkiye Maarif Vakfı olmaz, Türk Maarif Vakfı olur"

Görüşmelerde, AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile tasarıdaki "Maarif Vakfı" ismi, vakfın yurt dışında faaliyetlerde bulunacağı gerekçesiyle "Türkiye Maarif Vakfı" olarak değiştirildi. Tasarının birinci maddesi kabul edildi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Türkiye Maarif Vakfı ifadesinin yanlış olduğunu, eğitimin milli nitelik taşıması itibariyle vakfın isminin de "Türk Maarif Vakfı" şeklinde değiştirilmesi gerektiğini savundu. Partisinin bu yönde verdiği değişiklik önergesinin kabul edilmediğini aktaran Vural, maddenin yeniden görüşülmesini talep etti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, tasarının 2. maddesi üzerinde söz alarak, kurulacak vakfın mütevelli heyetinin oluşturulma şeklinin, milli eğitime saltanat anlayışı getirmeye yönelik olduğunu öne sürdü. İlgezdi, "Maarif Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarih oluyor, maarif bakanlığı kuruluyor. Zira tasarı ile vakfa bakanlık yetkisi veriliyor" dedi.

- "Bu gençlik, sizin biletinizi kesecek"

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu ise AK Parti'nin, eğitim sistemini sürekli değişen bakanlar ve anlık kararlarla yönetmeye çalıştığını iddia ederek özellikle sınav sistemindeki değişikliklerin öğrenci ve veliler üzerinde ciddi yükler oluşturduğunu söyledi.

Topcu, "Dershaneleri kapattık derken, etüd merkezleri olarak açtınız. Merdiven altında yeniden başlattınız. Bu AKP, eğitimi oyuncağa çevirdi ama keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner. Siz geldiğinizde 7 yaşında olan genç, bugün neredeyse 20 yaşında. Bu gençlik, sizin biletinizi kesecek" değerlendirmesinde bulundu.

-"Bu vakıf uluslararası hukukta bir vakıf olmayacaktır"

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, vakfın kuruluş amacının hukuki açıdan sorunlu olduğunu savunarak "Yapısı ve kuruluş amacıyla bu vakıf, medeniyet ve kültür literatüründe de uluslarası hukukta da bir vakıf olmayacaktır" dedi.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, şahsı adına yaptığı konuşmada, tasarıyı başarılı bir girişim olarak değerlendirdi ve düzenlemenin bir an önce hayata geçmesinin büyük kazanım olacağını anlattı.

AK Parti iktidarının eğitimde fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırdığını, kaliteyi artırdığını dile getiren Kışla, Türkiye'nin son yıllarda her alanda dünyaya açıldığını, eğitimin de bu alanlardan biri olduğunu vurguladı.

- Suriyeli öğrenciler

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye'de bulunan öğrenim çağındaki Suriyeli çocuklara ilişkin bilgi veren Yılmaz, şunları söyledi:

"Bize İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre, okul çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 992 bin. Şu ana kadar okullarımıza gönderilen Suriyeli öğrenci sayısı, 330 bin. Bu 330 bin öğrencinin 220 bini ilkokula, 70 bini ortaokula, 40 bini de ortaöğretime devam ediyor. Bunların da büyük bir çoğunluğu geçici eğitim kamplarında eğitim görüyor. 70 bini ise kampların dışında, gerek devlet gerek özel okullara devam ediyorlar. Önümüzdeki dönemde biz bu eğitimi yaygınlaştırmak istiyoruz. Kamplardaki öğretmenlere destek olarak da bir ödeme yapılmakta. İlerleyen süreçte eğitimi yaygınlaştırmayı, hepsini eğitim altına almayı istiyoruz. Kendi kamplarında Arapça eğitim verilmekte, haftada beş saat de Türkçe dersi verilmekte. Önümüzdeki dönemde bu Türkçe ders saatini de artıracağız."

- "Uğultu" tartışması

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, önerge üzerinde konuşmak üzere kürsüye geldiğinde, salondaki uğultu nedeniyle sözlerine başlayamadı. Topcu, "Günün bu saatinde çok zor ama... Yemek telaşına düştü herkes" diyerek birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'ya döndü.

Bahçekapılı, milletvekillerini uyararak "Sohbet ediyorsunuz herhalde. Biraz sessiz olursanız sayın konuşmacıyı duyabileceğiz" diyerek, Topcu'nun konuşma süresini yeniden başlattı.

Salondaki uğultunun kesilmesini bekleyen Topcu konuşmasına başlamadı. Bu sırada AK Parti ile MHP milletvekilleri, birbirine laf attı. Tartışmanın sürmesi üzerine Bahçekapılı, "Sayın milletvekilleri, hoş değil bu davranış. Buradan duyuyorum söylenen her şeyi. Bunu bilmenizi isterim. Sizi saygılı olmaya davet ediyorum" dedi.

Tartışmanın sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Aradan sonra Bahçekapılı, birleşime iftar dolayısıyla bir saat daha ara verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber