İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın 4 maddesi kabul edildi

Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın dört maddesi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2016 03:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Maarif Vakfı Kanun Tasarısı'nın 4 maddesi kabul edildi

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, merkezi İstanbul'da olan "Türkiye Maarif Vakfı" adıyla bir vakıf kurulacak.

Vakıf; yurt dışında insanlığın ortak birikim ve değerlerini esas alarak, örgün, yaygın eğitim hizmetleri vermek ve geliştirmek amacıyla okul öncesi eğitimden, üniversite eğitimine kadar tüm eğitim süreçlerinde burs verecek, okul, eğitim kurumu ve yurt gibi tesisler açacak.

Yurt içinde de dahil olmak üzere bu kurumlarda görev alabilecek eğitmenleri yetiştirecek olan vakıf, bilimsel araştırmalar ve araştırma, geliştirme çalışmaları yapacak, yayınlar, metotlar geliştirecek, faaliyet gösterdiği ülkenin mevzuatına uygun diğer eğitim faaliyetlerini yürütecek.

Vakıf; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları açacak, yaygın eğitim amaçlı kurslar, etüt merkezleri ve kültür merkezleri gibi tesisler ile bunların devamı sayılacak kütüphaneler, laboratuvarlar, sanat ve spor tesisleri, bakanlıkça uygun görülen eğitim amaçlı internet sitesi gibi yayın organları, yurt, pansiyon ve lojman gibi tesisler kuracak.

Benzer faaliyetlerde bulunan kurum ve kuruluşlarla yasal sınırlar içerisinde ortaklık dahil her türlü işbirliği yapacak olan vakıf, öğrencilere, eğitim amaçlı burs, nakdi destek, defter, kitap, kıyafet, bilgisayar ve yazılım gibi eğitim materyalleri ile ayni destek sağlayacak.

Türkiye Maarif Vakfı; bilimsel araştırmalar, araştırma-geliştirme çalışmaları gerçekleştirecek, çalışmalara destek olacak, bu çerçevede süreli, süresiz yayınlar yapacak, sempozyum, konferans ve çalıştaylar düzenleyecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde bulunacak.

Vakıf; eğitim kurumlarında eğitmenlik, okutmanlık, danışmanlık ve akademisyenlik gibi görevleri üstlenecek kadroları yetiştirmek amacıyla eğitim tesisleri kuracak, eğitim programları düzenleyecek, dünyanın farklı yerlerinde bu eğitim programlarına katılımı teşvik edecek, bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları maddi olarak destekleyecek.

- Gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek

Bütün bu faaliyetleri yürütebilmek, faaliyetleri organize edebilmek için yurt içi ve yurt dışından nakdi, ayni yardım kabul edebilecek olan vakıf, yurt içi ve yurt dışında gelir sağlayıcı işletmeler kurabilecek, ortak olabilecek.

Faaliyetleri tek başına, tüzel veya gerçek kişilerle ortaklıkla yapabilecek olan vakıf, gerektiğinde sadece tanıtım amaçlı faaliyetlerde de bulunabilecek.

Türkiye Maarif Vakfı, ihtiyaç halinde faaliyetlerini, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz şirketler kurarak veya devralarak gerçekleştirebilecek.

Türkiye Maarif Vakfı tarafından yurt dışında örgün ve yaygın eğitim kurumları açılan şehirlerde, diğer kamu kurum ve kuruluşları aynı amaçla başka birimler oluşturamayacak.

- Mütevelli heyeti, yönetim ve denetim kurullarından oluşacak

Mütevelli heyeti, yönetim kurulu ve denetim kurulundan oluşacak vakıfta, 12 üyeli mütevelli heyeti karar organı olacak.

Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ü Cumhurbaşkanı ve 3'ü Bakanlar Kurulu tarafından atanan 7 daimi üye ile 2'si Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olmak üzere, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile YÖK temsilcilerinden oluşacak.

Mütevelli heyeti, gerektiğinde Türkiye Maarif Vakfı resmi senedinde değişiklik yapabilecek.

Mütevelli heyeti daimi üyeleri, kendi aralarından 5 yıllığına başkan seçecek.

Vakıf mütevelli heyeti üyeleri, en az 4 yıllık fakülte mezunlarından seçilecek, 72 yaşın bitimine kadar görev alabilecek.

Tasarının beşinci maddesi üzerinde gruplar adına ve kişisel konuşmaların tamamlanmasının ardından Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı birleşime ara verdi.

Aranın ardından komisyon ve hükümetin yerine oturmaması üzerine Bahçekapılı, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bahçekapılı'nın birleşimi kapatmak üzere işlem yaptığı sırada bazı muhalefet partisi milletvekilleri selfi çektirdi. Çıkan uğultu nedeniyle gülümseyerek, "Arkadaşlar işlem yapıyorum. Sonra yapsanız bunu." diyen Bahçekapılı'ya muhalefet milletvekilleri "Sayın Başkanım sizi de çekelim." diye seslendi. "Geleceğim bekleyin" karşılığını veren Bahçekapılı, birleşimi kapattıktan sonra başkanlık divanından inerek, muhalefet milletvekilleriyle selfi çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber