Kurucu Rektör Yasası aynen benimsendi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Aralık 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin kanunu aynen benimsedi.

Komisyon, AK Parti İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç'ın başkanlığında toplandı.

CHP'li üyeler, Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçelerine katılarak, YÖK Genel Kurulunun rektör adaylarını 4'te 3 çoğunlukla belirlemesine ilişkin düzenlemeye karşı çıktı.

Komisyon, görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği kanunu aynen benimsedi.

Kanuna göre, yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri 2 yıl görev yapacak. YÖK Genel Kurulu, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde 4'te 3 çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek. YÖK'ün seçtiği 6 adayı, Milli Eğitim Bakanı 3'e indirerek Cumhurbaşkanına sunacak.

YÖK'ün, aday belirleme işlemini bir ay içinde sonuçlandıramaması durumunda, Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek 3 aday Cumhurbaşkanlığına sunulacak.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade ettiği yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin kanunu aynen benimsedi.

AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında sık sık tartışmalara neden olan kanunun görüşmelerinde, CHP'li üyeler, teklifin geri çekilmesine ilişkin önerge verdi.

Hükümetin katılmadığı önerge, AK Parti'li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, kanun kabul edilirken, ''yeni doğan bebeği öldürmeyin'', üniversiteleri siyasallaştırmayın, hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığını bu işe bulaştırmayın dediklerini, kanuna itiraz ettiklerini söyledi.

YÖK Genel Kurulunun 21 üyesinin, 7'sinin Cumhurbaşkanınca, 7'sinin üniversitelerarası kurulca, 7'sinin ise Hükümet tarafından atandığını anımsatan Gazalcı, ''Rektör adaylarını 4'te 3 çoğunlukla belirleme hiç bir yerde görülmemiştir'' dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, ''Cumhurbaşkanı Sezer'in kanunu iade etmesi nasıl demokrasinin bir gereği ise Meclisin de o yasayı tekrar görüşüp göndermesi o kadar demokrasinin bir gereğidir, anayasal bir haktır'' diye konuştu.

Demokrasinin kullanılmadığı ülkelerin çok tehlikeli ülkeler olduğuna işaret eden Doğan, yasanın Anayasa Mahkemesinden dönmesi halinde yeni bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Doğan, hiç bir kurumun TBMM'nin üzerinde olmadığını vurguladı.

-''TÜRKİYE'NİN BU BAŞ BELASINDAN KURTULMASI GEREKİYOR''-

Konuşmasında YÖK'ü eleştiren Avni Doğan, şöyle konuştu:

''YÖK'ü ele geçirmek... Bundan bahsediliyor. Bunlar nasıl şeyler? Birileri YÖK'ü ele geçirdi de bırakmak mı istemiyor?

YÖK, Türkiye'nin en antidemokratik kurumudur. Herkesin oturup anlaşması, üniversiteler üzerinde ayrı bir üst yönetim oluşturması gerekiyor. Türkiye'nin bu baş belasından kurtulması gerekiyor. Türkiye'nin, kendini devlet içinde devlet gibi gören bu kurumdan kurtulması gerekiyor.''

Rektör seçiminin, üniversitenin içinde başlaması ve bitmesi gerektiğini kaydeden Doğan, Cumhurbaşkanı Sezer'i de eleştirerek, ''Türkiye'nin en politik kişisi haline gelen zat da Cumhurbaşkanıdır'' dedi.

AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner, Cumhurbaşkanının çok oy alan rektör adayı yerine az oy alan rektör adayını atamasının demokrasiye aykırı olduğunu söyledi.

-''GELİN ANAYASAYI DEĞİŞTİRELİM''-

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, AK Parti'ye, ''Sayısal çoğunluğunuz var. Gelin, YÖK'ü de içine alarak bu Anayasayı değiştirelim'' çağrısında bulundu.

''Demokrasi kullanılacak'' diye Anayasaya aykırı işlemler yapılmaması gerektiğini belirten Altay, rektör seçimlerinde YÖK'ün by-pass edilmemesini istedi.

Altay, ''Türkiye gerilecektir, bu kesin. AKP'nin yapması gereken... Gelin bu tasarıyla Mayıs ayının yaratacağı gerilimi de azaltalım. Bu yasa anayasal kurumlar arasındaki çatışmayı körüklemekten öteye geçmez'' diye konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt da hekim olduğunu anımsatarak, ''Başından beri hatalı ameliyat yapıyorsunuz'' dedi. Özyurt, ''1992'de böyle oldu diye bizde böyle yapalım demek, daha önce yapılan bir yanlışı tekrarlamak anlamına gelir'' dedi.

-TARTIŞMA-

Bu arada AK Parti'lilerin Cumhurbaşkanı Sezer'i eleştirmesi üzerine Özyurt, ''Cumhurbaşkanı çağırıp da (milletvekillerine) 2 tokat vurmaz ki'' dedi.

CHP'li Özyurt, AK Parti'lilerin tepki göstermesi üzerine, ''Devletin başı gerekirse çağırıp vurur'' dedi.

Mustafa Özyurt, AK Parti'li milletvekillerinin tekrar tepki göstermesi üzerine, tokat atmayı fiziksel anlamda söylemediğini belirtti.

AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksektepe, 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin YÖK tarafından atanması halinde bu kurumun tartışılır hale geleceğini ileri sürdü.

CHP'li Gazalcı, Yüksektepe'nin, ''Sayın Gazalcı bugüne kadar hep YÖK'ü eleştirmesine rağmen, bugün burada bu kurumu savunuyor'' sözlerine, ''Yağmurdan kaçarken doluya tutulmamak için'' karşılığını verdi.

AK Parti'li Yüksektepe, Cumhurbaşkanı Sezer'in Öğretmenler Gününde öğretmenleri kabul etmediğini, ancak bir televizyonun resepsiyonuna katılmasını da anlayamadıklarını bildirdi.

-''KARI-KOCA ŞİRKETİ GİBİ''-

Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne eski Rektör Prof.Dr. Baki Komsuoğlu'dan eşi Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun atanmasını da eleştiren Yüksektepe, ''Ailecek bir iş yürütülmemeli'' dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu da ''Karı-koca şirketi gibi'' diyerek tepkisini dile getirdi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de ''Meclis, Cumhurbaşkanını 276 ile salt çoğunlukla seçecek, ama rektörleri 4'te 3 çoğunlukla seçecek... Bilime katkısından dolayı Hükümeti kutluyorum'' dedi.

''Karga ile bülbülün sesini ayırt etmek için müzisyen olmaya gerek yok'' diyen İnce, bu yasanın da Anayasa Mahkemesinden döneceğini bilmek için hukukçu olmayı gerek olmadığını belirtti.

-''HAPSE GİRMİŞSE BOŞ YERE GİRMEMİŞTİR''-

CHP'li İnce, bazı CHP'li üyelerin cezaevine girdiğini, Gazalcı'nın 27 ay cezaevinde yattığını söylemesi üzerine AK Parti'li Anbarcıoğlu, ''Hapse girmişse boş yere girmemiştir, suç işleyen girer'' dedi.

CHP'liler Anbarcıoğlu'na tepki gösterirken, Muharrem İnce, ''Başbakan boş yere mi girdi cezaevine?'' diye sordu.

YÖK'le ilgili bir çok yanlışın olduğunu bildiğini ifade eden İnce, ''Sizin derdiniz, hesaplaşma, ele geçirme'' dedi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz ise yeni kurulan 15 üniversitede sol kadrolaşma olduğunu öne sürerek, ''(Rektör seçimine Hükümet katılmasın) denilmesinin altında bu yatıyor'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek de halkın AK Parti'ye Anayasayı değiştirme gücü vermesine rağmen değiştirilmediğini söyledi.

-''MİLLETVEKİLLERİNİN KONDİSYONLARI BİTTİ''-

CHP'li Şimşek, Genel Kurulda karar yeter sayısı bulunamadığı için Meclisin çalışamadığını öne sürerek, ''Milletvekillerinin psikolojik, fiziksel kondisyonları bitti'' diye konuştu.

AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, üniversitelerin düşünce özgürlüğünü yok ettiğini iddia etti.

Prof.Dr. Atilla Yayla'nın Atatürk'ü eleştirdiği için Atatürk'e hakaret suçlamasıyla karşı karşıya bırakılmasını da eleştiren Çerçi, ''Atatürk hepimizin ortak malıdır. Bir adam O'nu eleştirebilir, Kemalizmi eleştirebilir. Kemalizmi eleştiriyorsa bu Atatürk'e hakaret olarak neden algılanıyor?'' diye sordu.

Komisyonda, CHP'nin, kanundaki 4'te 3 ibaresinin kaldırılması yönünde verdiği önerge, kabul edilmedi.

Başkan Altıkulaç, kanundaki düzenlemenin yüzde 100 olması gereken bir çözüm olmadığını kaydetti.

-''EŞME, DÜZENLEMENİN HOŞ OLMADIĞINI SÖYLEDİ''-

Tayyar Altıkulaç, şöyle konuştu:

''Ortada bir boşluk vardı ve bu boşluğun ortadan kaldırılması gerekiyordu. Hükümetten tasarı gelmesi gecikince benim de altında imza olan bir teklif hazırladık ve bunu sunduk.

Bülent Ecevit'in cenaze töreninde YÖK Başkanvekili İsa Eşme ile karşılaştım. Eşme, düzenlememizin hoş olmadığını söyledi bana. Ben de arkasında siyasi irade olmayan bir düzenlemenin olmayacağını söyledim kendisine.

Sayın Cumhurbaşkanı 4'te 3 çoğunlukla rektörlük seçiminde sonuca gidilemeyeceğini söylüyor. Ben buna ihtimal vermek istemiyorum. Rektör adayını belirlemenin 4'te 3 çoğunlukla olmasının Genel Kurulda verilen önergeyle sağlanması hep eleştirildi. YÖK, rektör adayını büyük bir çoğunlukla belirlerse daha iyi olur diye düşünerek o önergeyi verdik.''

Tayyar Altıkulaç, ''432 saat üzerinden hesaplarsak, Meclisin dakikası 13 bin YTL ediyor. Maalesef bu tespit doğru'' diyerek. Komisyonlarda ve Genel Kurulda geçirilen her dakikanın önemli olduğunu belirtti.

Müzakerelerin ardından, kanun aynen kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber