İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şimdi de biyologlardan İSG belgesi isteniyor

TCDD'nin yaptığı hayatı Kamu Hastaneleri Kurumu yaptı. Yeterli bilgilendirme yapılmadan biyolog kadroları için iş sağlığı ve güvenliği belgesi talep edildi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Haziran 2016 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimdi de biyologlardan İSG belgesi isteniyor

Soru: İyi günler bugün itibariyle açıklanan kadrolarda Biyolog kadrolarının çoğunda B sınıfı birkaçında ise C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Sertifikası istenmektedir. Bu ne kadar doğrudur? Kanunen memurluğa atama yapılacağında görevin gerektirdiği nitelikler dışında bir nitelik istenmesi doğru değildir. Biyologlar büyük bir mağduriyet yaşayacaktır bu açıktır. Ayrıca ben Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunuyum biz İSG sertifikası alamazken ortak kod olan 4571 üzerinden atanırken nasıl olur da İSG sertifikası istenebilir? Bu düşüncesizliği acilen dikkate almanızı temenni ederim. Saygılar.

Cevap: 11/10/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmeliğindeki (ğ) bendinde geçen "üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümleri mezunları" ibaresi "fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar" olarak değiştirilmiştir. Ve İSG belgesi alabilecek unvanlara "biyolog" da eklenmiştir.

Biyolog unvanını, YÖK kararı, gereği 4571 nitelik kodunda yer alan Tıbbi Biyolojik Bilimler, Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans programları kullanabilmektedir.

Ancak buradaki sorun; geçmiş dönemde, TCDD örneğinde olduğu gibi adaylar tarafından bilinmeden kamu kurumunca bu özel koşulun istenmesidir. Bu belgeye sahip potansiyel kitle bilinmez iken ve de özel koşul kontrolü ÖSYM'ce yapılamaz iken söz konusu kadroların boş kalması ile; veya şartları taşımayan adayların yerleşmesi fakat atanamaması sorunu ile karşı karşıya kalınabilir.

Bu belgeyi istemek hukuki midir?

Danıştay benzer bir duruma ilişkin mühendislik kadrosu için YDS koşulunun belirlenmesinde davalı idareyi haklı bulmuştur. Burada önemli olan kadro görevinin gerektirdiği niteliklere adayın sahip olmasıdır. Bu belgeye sahip olup atanan aday, bu belgenin kendisine verdiği görev yetki ve sorumlulukları yerine getireceğini bilmelidir. Diğer taraftan görevin gerektirmediği özel koşulların kamu kurumunca istenmesi uygun değildir.

Kamu kurumlarının adı geçen Yönetmelikte bu belgeye sahip olabilen programları ve ilgilileri, yerleştirme öncesi bu belgeyi isteyeceğine dair bilgilendirmesi, hem adayları hem de ilgili kamu kurumlarını rahatlatırdı. ama bu yapılmadı. Kamu kurumlarının bilgilendirme eksikliğinden dolayı adaylar mağdur olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber