İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS tercihlerinde yer alan ehliyet kodları değişti

2016/1 KPSS tercihlerinde adaylar yeni ehliyet sınıflarına ilişkin özel koşul kodlarıyla karşılaştı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Haziran 2016 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS tercihlerinde yer alan ehliyet kodları değişti

Soru: Devlet Personel Başkanlığı kılavuzu yayınladı, ancak yeni ehliyet sistemiyle ilgili sorunlar var? Şimdi CE ehliyet neye denk geliyor 6511 kodu eskiden E sınıfı sürücü belgesiyken şimdi CE olmuş, ayrıca 7302 adı altında bir nitelik kodu eklenmiş, şimdi E ehliyetim ile 6511 nitelik kodu isteyen yerlere başvurabilecek miyim? Sayın memurlar.net bu konuda acil bir açıklama gerçekten elzem hale gelmiştir.

Cevap: Devlet Personel Başkanlığı sürücü belgelerine ilişkin kodlarda değişikliğe gittiği görülmektedir. Yeni hali ile 6511 kodu "CE sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak" şeklinde değiştirilmiştir. 7302 koduna Kılavuzun açıklamalar kısmında Kılavuz ÖSYM tarafından yayımlandığı vakit ulaşabileceksiniz.

Bilindiği gibi, 17/04/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği değiştirilmiş ve yeni ehliyet sınıfları oluşturulmuştur. Eski ehliyet sahiplerinin yeni ehliyet sınıflarından hangi sınıfı kullanabileceği hüküm altına alınmış ve eski ehliyet sahiplerine yeni ehliyetlerini değiştirmeleri için süre tanınmıştır.

Bu doğrultuda sorunuza ilişkin olarak, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin değişik 75 inci maddesinde; "ı) CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir" ve geçici 10 uncu maddesinde; "e) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden önce alınanlar) M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi,

f) E sınıfı sürücü belgeleri (28/4/1997 tarihinden sonra alınanlar) M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi,

olarak değiştirilirler... Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce sürücü belgesi sahibi olanlar, sürücü belgelerini belirlenen süre içerisinde değiştirinceye kadar, sahip oldukları sürücü belgesi sınıfının birinci fıkrada belirtilen karşılığı olan sınıf ile kullanılan araçları sürmeye yetkilidir..." denilmektedir.

Dolayısıyla, E sınıfı ehliyetinizle 6511 nitelik kodu olan(CE sürücü belgesi-Yeni Tır Ehliyeti) kadrolara başvurabilmeniz için 28/04/1997 tarihinden önce E sınıfı sürücü belgesi almış olmanız gerekmektedir. Bu tarih sonrasında almış iseniz, M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi aranılan kadrolara başvurabilirsiniz, CE sınıfı sürücü belgesi aranılan kadrolara başvuramazsınız, CE sınıfı sürücü belgesi almanız gerekir.

Eski Ehliyet Yeni Ehliyette Neye Karşılık Geliyor

Eski Ehliyet Sınıfı

Yeni Ehliyet Sınıfı

A1 sınıfı sürücü belgeleri

M ve A1 sınıfı sürücü belgesi

A2 sınıfı sürücü belgeleri

M, A1, A2, A ve B1 sınıfı sürücü belgesi

B sınıfı sürücü belgeleri

M, B1, B, D1 ve F sınıfı sürücü belgesi

C sınıfı sürücü belgeleri

M, B1, B, D1, C1, C ve F sınıfı sürücü belgesi

D sınıfı sürücü belgeleri

M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgesi

E sınıfı sürücü belgeleri (28/04/1997 tarihinden önce alınanlar)

M, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve F sınıfı sürücü belgesi

E sınıfı sürücü belgeleri (28/04/1997 tarihinden sonra alınanlar)

M, B1, B, C1, C, D1, D ve F sınıfı sürücü belgesi

F sınıfı sürücü belgeleri

M ve F sınıfı sürücü belgesi

G sınıfı sürücü belgeleri

M ve G sınıfı sürücü belgesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber