İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Prim ödeme süresi 9 bin güne çıkıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek olan sosyal güvenlik reformuyla emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısında da değişiklikler olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan derlenen bilgiye göre, 1 Ocak 2007'den önce sigortalı olan kişilerin emekliliği hak etme koşulunda hiçbir değişiklik olmayacak. Mevcut kanunlara göre bir kişi hangi yaşta emekli olacaksa o yaşta emekli olabilecek. Emeklilik yaşı önceki düzenlemelere bağlı olarak kademeli olarak artacak ve 2023 yılında kadın sigortalılar için 58, erkek sigortalılar için ise 60 olacak.

Genel Sağlık Sigortası Yasa'sının yürürlüğe girmesiyle mevcut emeklilerin aylıkları değişmeyecek. Emekli aylıklarına 6 ayda bir TÜFE oranında artış yapılacak.

YENİ SİSTEMDE EMEKLİLİK YAŞI 2035'TE ARTMAYA BAŞLAYACAK

İlk defa 2007 yılından itibaren sigortalı olacaklar için emeklilik yaşı 2036 yılına kadar kadınlar için 58, erkekler için 60 olacak. 2036 yılından itibaren kademeli olarak artacak ve 2048 yılında 65'e ulaşacak. Emeklilik yaşı kadın ve erkek için 65 olarak uygulanacak.

YENİ SİSTEMDE EMEKLİ AYLIĞI DÜŞECEK Mİ

Yeni sistem daha uzun süre çalışmayı ve çalışma ücretinin daha büyük bölümünün prime dahil edilmesini öngördüğünden, gelecekteki emekli aylıklarının satın alma gücü bakımından bugünkünden daha yüksek olması bekleniyor.

AYLIKLAR NASIL BELİRLENECEK

Türkiye'deki aylık bağlama oranının şu anda dünyadaki diğer ülkelerin oranından yüksek bulunduğu savunuluyor. Türkiye'de mevcut net ücretin yüzde 100'ünün üstünde oranlarda aylık bağlanırken, bu oranın OECD ülkelerinde yüzde 68 düzeyinde olduğu kaydediliyor. Yeni yasayla Türkiye'de uygulanan aylık bağlama oranlarının, 2041 yılında diğer ülkelerde uygulanan oranlara düşürülmesi hedefleniyor.

Yeni sistemde çalışanlara bağlanan aylığın miktarının düşmesine karşın, çalışma süresi ve bu süre boyunca alınacak aylık ücretin artması nedeniyle emekli maaşlarının düşmeyeceği savunuluyor.

PRİM SAYISI 9 BİN GÜNE ÇIKIYOR

Halen Emekli Sandığı ile Bağ-Kur'da emekli olabilmek için 25 yıl, yani 9 bin gün prim ödenmesi gerekiyor. Sadece SSK'da bu süre 7 bin gün, yani 19 yıldan biraz fazla. Prim gün sayılarıyla ilgili yeni düzenleme de tasarının yasalaşmasından sonra sigortalı olanlar için geçerli olacak. Bu düzenlemeye göre prim ödeme gün sayısı yasa yürürlüğe girdikten sonra her yıl 100 gün olmak üzere 20 yılda kademeli olarak artırılarak 7 binden 9 bine çıkarılacak.

KAMU GÖREVLİLERİNE DEVLET GÜVENCESİ

Kamu görevlilerinin prime esas kazanç matrahları bugüne oranla artacağından ve bu matrah üzerinden prim alınacağından ele geçen net ücretlerinin düşmemesi için prim artışının bütçeden karşılanması düşünülüyor. Böylece kamu çalışanları açısından da net ücrette bir düşme meydana gelmeyeceği savunuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber