Atilla Yayla kendisini savundu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 12:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Atatürk'e yönelik sözleri nedeniyle eleştirilen ve üniversitede ders vermesi askıya alınan Prof. Dr. Atilla Yayla, International Herald Tribune'de yayınlanan makalesinde kendisini savundu. Yayla, ?İlk günlerdeki korkum ve paniğimin ardından artık bunların neden olduğunu anladığımı sanıyorum? diye konuştu. Yayla ?İyi tanınmış klasik bir liberalim. Herkesin insan haklarını açık bir biçimde savunuyorum. Bu doğal olarak Kürtlerin ve muhafazakar Müslümanların haklarını da içeriyor? ifadesini kullandı.

Atilla Yayla, IHT'de yayınlanan ?Atatürk'ü eleştirdiğim zaman neler oldu? başlıklı makalesinde İzmir'deki konuşması sırasında Atatürk ile ilgili olarak kullandığı sözleri anlatırken ?Yaygın resmi propagandaya rağmen büyük ölçüde Atatürk'ün yönetiminde geçen, 1925-1945 yıllarındaki tek parti dönemi öne sürüldüğü kadar ilerici olmadığını, bazı yönleri ile gerici olduğunu söyledim? diye yazdı.

Konuşmasını izleyen tek gazetecinin çalıştığı gazeteden kötü bir başlığı beklediğini ancak yazılanların tüm beklentilerini aştığını belirten Yayla, kendisinin ?hain? olarak nitelendirildiğini, bunun da aynı doğrultudaki bir medya kampanyasının başlangıcı oluşturduğunu kaydetti.

Gazi Üniversitesi'nin akademik özgürlüğünü savunmak yerine görevinden uzaklaştırdığını belirten Yayla, şunları yazdı:

?İlk birkaç gündeki korkum ve paniğimin ardından bunların neden olduğunu daha iyi anladığımı sanıyorum.

İyi tanınan klasik bir liberalim. Herkesin insan haklarını açık bir biçimde savunuyorum. Bu, doğal olarak Kürtlerin ve muhafazakar Müslümanların haklarını da içeriyor.

Kemalistler, benim tutumundan nefret ediyorlar ancak fikirlerime meydan okuyamıyor, çürütemiyorlar. Bu etkinlik onlara bir fırsat verdi ve Kemalizm'e yönelik eleştirilerimi Atatürk'e hakarete dönüştürdüler.?

Yayla, kendisinin bir siyasetçi değil, bir akademisyen olduğunu vurgulayarak ?Şüphe etmek, eleştirmek ve değerlendirmek benim işim? ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber