Özel hastaneler genel sağlık sigortasından tedirgin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2006 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel hastaneler, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Kanunu'ndan tedirgin olduklarını açıkladı.

Maliye Bakanlığı'nın maliyet analizini gerçekçi yapmaması durumunda özel hastanelerin devlet hastaneleriyle rekabet şansının kalmayacağını söyleyen Akdeniz Özel Sağlık İşletmeleri Derneği (AKSİD) Başkanı Mehmet Karakayalı, ?Maliyet analizi iyi yapılmazsa, hasta kabul eden özel hastanelerin de hizmet kalitesi düşecektir? dedi.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Antalya Sağlık Zirvesi, 15- 17 Aralık 2006 tarihlerinde Antalya Dedeman Otel'de yapılacak. Zirve'ye 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu damgasını vuracak. Akdeniz Özel Sağlık İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Karakayalı ile Genel Sekreter Aycan Aktaş, Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenledikleri basın toplantısında, bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek Antalya Sağlık Zirvesi hakkında bilgi verdi.

An- Deva Sağlık Grubu sponsorluğunda AKSİD organizatörlüğünde gerçekleştirilecek Zirve'ye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın katılacağını bildiren Karakayalı, toplantıda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2007'de hastanelerle yapacağı sözleşme kriterleri ile ilgili özel sektörün bilgilendirileceğini söyledi.

MALİYET HESABI GERÇEKÇİ YAPILMALI

GSS ile ilgili kaygıları olduğunu bildiren Karakayalı, ?Eğer Maliye Bakanlığı, sağlık hizmeti alımı ile ilgili maliyet analizini gerçekçi yapamazsa, devletin desteklediği devlet hasteneleriyle rekabet etmeye çalışan özel sektör sıkıntıya girer. Etik hizmet vermek isteyen sisteme dahil olmaz, sisteme dahil olanın da hizmet kalitesi düşer? uyarısında bulundu. Devlet hastanesi çalışanlarının maaşının yine devletçe ödendiğini, özel sektörün desteklenmediğini söyleyen Karakayalı, özel hastanelere hastabaşı verilen 15 YTL'nin gerçekçi bir rakam olmadığını, bu rakaman yükseltilmesi gerektiğini kaydetti.

ŞİŞİRİLMİŞ FATURA VAR

Antalya'da 17 hastanenin bulunduğunu belirten Karakayalı, ?Şişirilmiş faturaları kabul etmemek imkansız. Özelde bu var ama devlette de var. Sektör içinde mutlaka çürük elmalar vardır. Bunlar müfettişlerce inceleniyor ve gereği yapılıyor? dedi.

GSS ile Bağ- Kur, SSK, Emekli Sandığı, Yeşil Kart'ın tek çatı altında toplanacağını belirten Mehmet Karakayalı, ?1 Ocak 2007'yi belirsizliklerin açıklığa kavuşturulması ümidiyle bekliyoruz? yorumunu yaptı.

TEDİRGİN BEKLİYORLAR

AKSİD Genel Sekreteri Aycan Aktaş ise, Sosyal Sigortalar Kanunu'ndaki değişiklikten sağlık sektörünün nasıl etkileneceğini merak ve tedirginlikle beklediklerini bildirirken, ?Sağlık sektörü için milat olacak bu kanunun ardından çocuk ölü mu doğacak, ömrü ne kadar olacak, sağlıklı mı olacak, onu hep birlikte göreceğiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber