Sanal soyguncular iş başında

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son 3 yılda kredi kartı sahteciliğinde yüzde 100 artış. Sanal vurguncular, 110 bin bilgiyi ele geçirdi.

Bankacılık işlemlerini internetten yapanlar dikkat!.. Her an "sanal soyguncular" ın kurbanı olabilirsiniz... İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, geçen yıl 3 bin 240 sahte kredi kartı ele geçirmişti. Bu rakam, 2006'nın ilk 11 ayında 2 bin 152'ye ulaştı.

Yetkililer, sanal vurguncuların, 110 bin kişinin hesap bilgilerini ele geçirdiklerini belirtti. Son 3 yılda kredi kartı sahteciliğinde yüzde 100'lük artış olduğunu belirten yetkililer, son bir yılda sanal soyguncuların internetten 3 milyon 500 YTL'lik vurgun yaptığını, 20 milyon 880 bin YTL'lik de kredi kartı dolandırıcılığının ortaya çıkarıldığını açıkladı. Bu olaylarla ilgili olarak, 1'si yabancı uyruklu 20 kadın olmak üzere toplam 225 kişi adli makamlara sevk edildi. Bankalar, internet yoluyla yapılan dolandırıcılıkta sorumluluk üstlenmiyor. Bu tür bir olayda ilk yapmanız gereken savcılığa şikayette bulunmak. Sanal soygunculardan korunmak için, sizden hesap bilgilerinizi isteyen e-maillere kanmayın. Kredi kartınızı kullanırken, kopyalanmaması için azami dikkati gösterin.

TCK ne diyor?

TCK'nın bilişim suçları ile ilgili 244. Maddesi'ne göre, bu tip dolandırıcılık suçlarının hukuki boyutu şöyle: Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, 1 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

İnterneti cinci hocalar bastı

Eskiden mahalle aralarında olan cinci hocalar, falcılar artık internette cirit atıyor. Pek çoğu kendi internet sitesinden, meraklılara ?hizmet? veriyor. Kiminin 75 cini var, kiminin 5, ama insanlar deva uğruna onlardan bile medet umuyor. Büyü çözmek isteyen, aile içi huzursuzluğuna çözüm arayan, çocuğu olmayan, rüya yorumlatmak isteyenler bu cinci hocaların internet sitesine giriyor. İnternette sitesi bulunan medyum Perihan Özdemir, gelinen noktayı şöyle özetledi: "Bu işlerde artış olması şarlatanlığı da arttırdı. Şarlatanlar yüzünden genç kızlarımıza tecavüze kadar dayanan olaylar yaşandı. İnsanlarımız çaresizlikten ötürü bunlara itimat ediyorlar." Belli bir süre ücret talep etmeden tedavi uyguladığını kaydeden Özdemir şöyle konuştu: "16 yıldır bu işi yapıyorum. İnsanlarımız bunu çok yerde kullanıyorlar. Şu an denetim eksikliği var. Sitemi günde ortalama 2 bin kişi ziyaret ediyor. Bunların yüzde 80'i tamamen şifa uygulaması, yüzde 20'si de meraktan. Ancak şunu söylemeliyim ki Allah'tan başka kimseden medet ummasınlar." İnternette site kuran ilk medyumlardan birisi olan Zeynel Hoca şöyle konuştu: "Özellikle maille çalışmaya gayret ediyorum. Yüzde 33'ü gerçek manada yardım talep ediyor. Ben siteyi açtığım zaman medyum sitesi yoktu. Sonraki siteler daha çok ufak tefek kopyası haline geldi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber