Prim eksikliğinden Esin'ler ölmeyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Hükümeti'nin en önemli reformlarından biri olan sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanması, sağlık hizmetleri açısından 73 milyon vatandaşı eşit hale getiriyor.

Yeni uygulamayla, daha önce ilik nakli için yurtdışına tedaviye gitmesi gereken, ama babasının 300 günlük ödenmiş SSK pirimi olmadığı için 6 ay beklemek zorunda kalan ve hayatını kaybeden Esin'in yaşadıklarını başka çocuklar yaşamayacak. Yurtdışına tedavi imkanından SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı mensupları eşit olarak yararlanabilecekler. Yurtdışına tedaviye gidenlerin yol, konaklama, yeme içme ve sağlık giderlerinin tamamı Genel Sağlık Sigortası (GSS) tarafından ödenecek. 18 yaşına kadar bütün çocuklar vizite, sevk kağıdı gibi bürokratik işlemlere gerek duyulmadan, sadece nüfus kağıdıyla gittikleri hastanelerden sağlık hizmetlerinin tamamından yararlanabilecekler.

AK Parti Hükümeti'nin 1 Ocak 2007'de uygulamaya sosyal güvenlik reformu sağlıkta büyük bir devrim oluşturuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulamaya ilişkin yönetmelikleri hazırladı. Buna göre, acil servislerde rehin kalma olayı sona erdiriliyor. 1 Ocak'tan itibaren acil servise müracaat eden sığınmacı, vatansız ve Türkiye'de 1 yıldan fazla kalan yabancılar da ücretsiz olarak sağlık hizmetinden yararlanabilecekler.

Uygulamayla, Türkiye Cumhuriyeti'nde ilk kez yeşil kartlılar da yurtdışında tedavi imkanından yararlanabilecek. Yönetmelik yeşil kartlılara da yurtdışında tedavi hakkı verdi.

SENET İMZALATMA DÖNEMİ BİTİYOR

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulamayla göre SSK ve BAĞKUR üyeleri acile kaldırıldığında hastaların prim ödenme süresine bakılmayacak ve acile kaldırılan hasta ya da yakınlarına senet imzalatılmayacak. Yeşil kartlıların da yararlanacağı bu imkan bütün hastaneleri kapsıyor.

BÜTÜN HASTANELERLE SÖZLEŞME İMZALANACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye'deki bütün özel ve kamu hastaneleriyle sözleşme imzalayacak. Özel ya da kamu hastaneleri SGK'nın belirlediği fiyatlarla sözleşme imzalayacaklar. SGK'nın belirlediği fiyatları kabul etmeyen hastaneler ise hastalarından SGK'nın tespit ettiği fiyatın üzerinde bir ücret talep edemeyecekler. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren SGK ile sözleşme imzalasın, ya da imzalamasın bütün hastaneler sağlık hizmetlerini SGK'nın belirlediği fiyatlardan verecek, ilave ücret talep edemeyecekler.

MEDULA SİSTEMİNDE KAPSAM GENİŞLEYECEK

Daha önce Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde başlatılan ve sağlık hizmetlerine ilişkin bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlayan ?Medula? sistemi üniversite ve özel hastanelerde de uygulanacak.

Dört ana Webservisi şeklinde organize edilen uygulamada, hak sahipliği, sevk, reçete, tetkik talebi, ödeme sorgulama, faturalama işleminin elektronik ortamda yapılacağı belirtildi.

Üniversite hastaneleri ve özel hastanelerin 15 Aralık 2006 tarihine kadar sağlık hizmet sunucularıyla yeni dönem hizmet sözleşmelerini yapmaları ve faturaların ödenmesi için ?Medula? sistemine entegre olmaları gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber