Başesgioğlu: Sosyal güvenlik sistemi allak bullak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Aralık 2006 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Sosyal Güvenlik Reformu'na bir-iki noktadan, özellikle emekliler üzerinden devamlı taciz atışı yapılıyor" dedi. .

Devlet ve kamu olarak yetkilerini paylaşmada hiçbir kıskançlıkları bulunmadığını dile getiren Başesgioğlu, sosyal taraf temsilcilerine çağrı yaparak, "Lütfen tribünde durmayalım, artık sahaya inelim. Oynayacağımız bu oyunda, vereceğimiz bu mücadelede masanın etrafında eşit sorumluluk ve yetkilerle gayret ve yüreklerimizi birleştirelim" dedi.

"Sosyal Güvenlik Reformu"na da değinen Başesgioğlu, "Sosyal Güvenlik Reformu'na bir-iki noktadan, özellikle emekliler üzerinden devamlı taciz atışı yapılıyor" dedi.

Memur emeklilerine 2006 yılının ikinci yarısında enflasyon farkının verileceğini anımsatan Başesgioğlu, "Emeklilerin sırtından tasarıya hücum edilmesini haksız olarak görüyorum" diye konuştu.

Başesgioğlu, sosyal güvenlik kurumlarına 2005 yılında yaklaşık 23 milyar YTL hazine transferi yapıldığına işaret ederek, bu transferin yalnızca emeklilere ve sağlık hizmetlerine gittiğini anlattı. Başesgioğlu, transferlerin sosyal güvenlik kurumlarındaki statü farklılıklarından dolayı herkese eşit dağılmadığını kaydetti.

Mevzuata uymadığı için sosyal güvenlik kapsamına alınamayan 11 milyon kişi olduğunu dile getiren Başesgioğlu, hakları olmasına rağmen bu kişilerin transferlerden yararlanamadıklarını vurguladı.

Sosyal güvenlikte popülizme kaçılması halinde çok büyük hata yapılmış olacağına işaret eden Başesgioğlu, insanların 34-35 yaşında emekli edilmeleri nedeniyle sistemin bugünkü halini aldığını söyledi.

"Bir seçim uğruna Türkiye'de sosyal güvenlik sistemi allak bullak olmuştur" diyen Başesgioğlu, şu anki emeklilerin yüzde 62'sinin 58-60 yaş grubunun altında genç emekli olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber