Birbirimizi yemesek her gün 5 dolar cebimizde kalır

Kişisel ve kurumsal şiddetin dünyaya ekonomik etkisi 13.6 trilyon dolar. Bu rakam, kişi başı günde 5 dolarlık etki demek. Sadece terörün yol açtığı zarar 52 milyar doları aşıp tarihi rekor kırdı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Temmuz 2016 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Birbirimizi yemesek her gün 5 dolar cebimizde kalır

Meltem ERSOY

Şiddet ve terörün dünyaya ekonomik etkisi 13.6 trilyon dolar. Her yıl Barış ve Terör Endeksi açıklayan ve şiddetin etkilerini ölçümlemeyi iş edinen think tank kuruluşu Institute For Economics and Peace'a göre hesap bu. Bu etkinin en büyük kısmı yüzde 45'lik pay ile askeri harcamalardan oluşuyor. Bunu yüzde 26 ile iç güvenlik harcamaları ve yüzde 13 ile cinayetler izliyor.

13.6 trilyon dolar dünyanın gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 13.3'üne denk geliyor. Kişi başı hesaba vurunca da, şiddetin her gün her kişinin cebine 5 dolara mal olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Sadece terör ve yol açtığı zararlar açısından bakıldığında ise terörün yarattığı zararın 2014'te 52 milyar doları aştığı göze çarpıyor. Bunun en büyük kısmını ölümler oluşturuyor. Elbette ki, bir hayatın maliyetini hesaplamaya çalışmak manevi açıdan imkansız. Ancak yine de uluslararası çalışmalarda temel alınan bir hesap var. Buna göre, bir kişinin ölümüyle birlikte kaybolan gelir, işgücü, mal varlığı, medikal fatura gibi maddi zararların yanı sıra örnek manevi tazminat kararlarından yola çıkarak manevi zarar da dikkate alınıyor. Bu metodolojiden hareketle, 52 milyar doların 51.2 milyar dolarını can kayıpları oluşturuyor. Bunu sırasıyla yaralanma, bombalama ve patlama ile tesis ve altyapı saldırılarından kaynaklanan kayıplar takip ediyor.

Türkiye, Terör Endeksi'nde 2014 yılında 27'nci sırada yer aldı. 2015 sonuçları henüz açıklanmadıysa da Türkiye'nin terörden en fazla etkilenen ülkeler kategorisinde yer alması bekleniyor.

TERÖRÜN EKONOMİK ETKİSİ 113 MİLYAR DOLARI AŞTI

Teröre sadece yol açtığı zarar değil, askeri harcamalar gibi başka kalemlerin de eklendiği ekonomik etki bağlamında bakıldığında ortaya daha büyük bir rakam çıkıyor. Buna göre, terör dünya ekonomisine 2015 yılında 113 milyar dolarlık bir etki yarattı. Bunun 19.6 milyar doları doğrudan etkiyken, 93.9 milyar doları ise dolaylı etkilerden oluştu. Bu rakam önceki sene 126 milyar dolar seviyesindeydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber