Suriyelilerde 'oy' gerçeği

CHP ve HDP'nin gündeme getirdiği "Oy için Suriyelilere vatandaşlık veriliyor ve Kürt şehirlerine Araplar yerleştiriliyor" iddiası asılsız çıktı. Çünkü, Hendek terörüyle öne çıkan illerde sadece Kürt sığınmacılar var. Arap ve Türkmen sığınmacılar ise Arap kökenli Türk vatandaşlarının olduğu yerde yaşıyor. Bu tablo karşısında oylar HDP ve CHP'ye gider

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Temmuz 2016 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suriyelilerde 'oy' gerçeği

DAEŞ teröründen kaçarak Türkiye'ye sığınan 3 milyon Suriye ve Iraklı'ya Türk vatandaşlığı vermeye hazırlanılırken, uygulanacak güvenlik ve sosyo-ekonomik kriterler bu sürecin hiç de kolay olmayacağını gösterdi. Bilimadamı ya da kalifiye çalışan özelliği nedeniyle ABD Başkanı Obama'dan Almanya Başbakanı Merkel'e kadar çok sayıda dünya liderinin devreye girdiği Suriyeliler, Türkiye'den beyin göçü yapmak yerine Türkiye için çalışacaklar. Sığınmacıların Güneydoğu'daki dağılımı ise HPD ve CHP'nin bu konuda neden tepkili olduğunu da ortaya koydu. Uzmanlara ve Kürt aydınlara göre, Türkiye'de Suriyeli mülteciler konusunda 'sosyal faşizm' uygulanıyor. Türkiye'de 2.7 milyon Suriyeli, 300 bin de Iraklı sığınmacı var. Yasaya göre, vatandaşlık başvurusu yaptığı tarihten geriye 5 yıldır Türkiye'de ikamet edenler 'şartları yerine getiriyorsa' vatandaşlığa geçebilecek. Ama o şartlar neler? Geçmişte pek çok sanayileşmiş ülkenin yaptığı gibi 'dişlerine kadar' bakılmayacak ama isteyen herkes de kabul edilmeyecek. Önce, Suriyelilerin gönüllü olarak başvurmaları gerekecek. Başvuru yapan Suriyeli hakkında, ikamet ettiği şehirdeki sabıka kaydı, olası istihbarat raporuna bakılacak. Başvuru yapan sığınmacının önüne, Türkiye'ye sosyo-ekonomik uyumundan Türkçeyi kullanabilme yeteneğinin de yer aldığı 8 farklı kriter çıkacak. Üniversitelerde akademisyen, imalat, inşaat, turizm ve hizmet sektöründe kalifiye çalışan ya da küçük ve orta ölçekte işletme açabilecek sığınmacılar Türk vatandaşlığına geçmede avantajlı olacak.

HENDEK TERÖRÜ

Peki ama Türk vatandaşlığına geçmesi gündemde olan sığınmacılar, hangi illerde yaşayacak? HDP, 'Kürt şehirlerinde Arap sığınmacılarla denge oluşturmak isteniyor' iddiasında bulunuyor ama Suriye ve Irak'tan gelen sığınmacıların illere dağılımına bakıldığında, iddiaların tam aksi tablo ortaya çıkıyor: Türkiye'de 3 milyon sığınmacı var ama PKK ve HDP'nin 'Hendek terörü' yürütmesiyle öne çıkan illerde sığınmacı sayısı sınırlı sayıda ve olanlar da 'Kürt milliyetçiliği' ile öne çıkan sığınmacılar.

SIĞINMACI BİLANÇOSU

Örneğin Diyarbakır'da 29 bin sığınmacı var. Bu sığınmacıların tamamına yakını da Kürt bölgesi Şenkal'den. Şırnak'ta 14 bin, Hakkari'de 970 sığınmacı var. Buna karşılık, Suriye'den göçen Arap veya Türkmen kökenli sığınmacılar yine Türkiye'de Arap veya Türk kökenli vatandaşların yoğunlaştığı illere yerleştiği görülüyor. Türkiye rekoru, Şanlıurfa'da: 416 bin sığınmacı. Onu 386 bin sığınmacı ile Hatay, 325 bin ile Gaziantep, 129 bin ile Kilis, 84 bin ile Maraş izliyor. Büyükşehirlerde ise İstanbul 394 bin, İzmir 90 bin sığınmacı ağırlıyor. Kürt aydınlarından ve HAKPAR kurucusu İbrahim Güçlü ise HDP'nin Suriyelilerin Türk vatandaşlığa alınmasına karşı çıkmasının aksine Kürtlerin bu durumdan bir rahatsızlığı olmadığına dikkat çekti. Suriye ve Iraklı sığınmacıların hangi partiye oy vereceği hesabı yapılmasına tepki gösteren Güçlü şunları söyledi: "Birincisi, olayda uluslararası hukuk ve insani kriterler var ve bu insanlar savaştan kaçmış. İkincisi bu insanların AK Parti'ye oy vereceğinin garantisi mi var? Kuzey Irak'tan gelmiş 300 bin Kürt var. Suriye'nin sadece Rojova bölgesinden gelen 200 bin Kürt gelmiş. O zaman onlar da HDP'ye oy verir. Suriye'den Hatay ve çevresine gelmiş Arap Alevileri CHP'ye oy verir o zaman. 'Cumhurbaşkanının başbakanlığı garanti altına alınmak isteniyor' deniyor. Biz burada bu haberlere gülüyoruz. Ayrıca 1 Kasım seçimlerinde bu parti yüzde 50 oy aldı. Suriyelilerin tamamı seçmen olsa, yüzde 2 oy ediyor ve bunun tamamının AK Parti'ye gideceğini düşünmek cehalettir. Kılıçdaroğlu'nun Suriyeli sığınmacılara neden karşı çıktığı da anlaşıldı. CHP sosyal faşizm yapıyor ve Kürt siyasi partilerin literatüründe 'Bu insanları neden mülteci olarak kabul ediyorsunuz' diye bir şey yok".

5 ASIR AYNI BAYRAK ALTINDAYDIK

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu: Türkler, kendi tarihlerinde hep mültecilere kucak açan insani yönleriyle öne çıktı. Kılıçdaroğlu, Suriyelilere yönelik çıkışıyla kendi tarihiyle çelişti. Bu açıklamalar, hiç insani bir yaklaşım değil. CHP onlara oy deposu gözüyle bakıyor ve insanlık sınavından sınıfta kaldı. Buradaki 3 milyon sığınmacının en az 5'te 1'i Suriye'nin savaş öncesindeki dönemde bu ülkenin ekonomi ve siyasi yapısını belirleyen, yöneten insanlardı. Türkiye kalifiye insan kazandı, Körfez bölgesinden Arap sermayesini çekti. Ayrıca, biz Suriyeliler ile Osmanlı döneminde 5 asır aynı bayrak altında yaşadık, Çanakkale'de vatanı korumak için birlikte savaştık. Suriyeliler yabancımız değil.

BAŞKAN OBAMA'NIN İSTEDİĞİ SURİYELİ...

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler arasında, on binlerce bilim insanı, işadamı, sanatçı, yetişmiş kalifiye çalışan da yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kalifiye sığınmacıları biz Türk vatandaşlığına almayalım da onlar mı alsın' sözleriyle özetlediği sorun, aslında Türkiye ile Avrupa ve ABD arasında bir sorun. Örneğin Almanya, Haziran ayında 52 ismi 'Mülteci statüsünde' Türkiye'den istedi. Ancak Türkiye, izin vermedi. Alman Der Spiegel dergisine yansıyan haberde, Türkiye'nin, doktor, mühendis gibi meslek sahibi Suriyelilerin vizeleri olduğu halde ülkeden çıkışlarını engellediği iddia edildi. Türk vatandaşlığına geçemediği için Türkiye'de kalan Suriyeli bilim adamı Hamo ise ABD Başkanı Obama'nın davetiyle ABD meclisinde bile ağırlandı.

SELİM EFE ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber