Kaçak elektrik tüm dünyanın derdi

Türkiye'de kaçak elektrik kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar devam ederken, bu sorunla dünya genelinde mücadele ediliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Temmuz 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçak elektrik tüm dünyanın derdi

ABD'de yıllık 6 milyar dolar değerinde elektriğin 'korsan' bir şekilde kullanılırken, elektrik ülkede en çok çalınanlar listesinde, kredi kartı ve otomobillerden sonra 3. sıraya yerleşmiş durumda. Avrupa'da, enerji şirketleri kaçak elektriğe karşı ön ödemeli sayaç kurulmasına yönelik düzenleme yaparken, İngiltere'de ise çalışanlara kaçak gaz ve elektrik kullanan ve faturalarını ödemeyi reddeden müşterilerin saldırılarından korumak için koruyucu yelek dağıtıyor. Kaçağı önlemek için AR-GE faaliyetleri sürdüren şirketler yanında hükümetlerde ya sosyal tarifeler getiriyor ya da ağır hapis cezaları getiren düzenleme yapıyor. Türkiye'de elektrikte kayıp-kaçak oranı özelleştirme öncesinde yüzde 20 seviyesindeyken, özelleştirme sonrasında yüzde 14'lere kadar geriledi. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği Genel Sekreteri Uğur Yüksel, elektrik dağıtım şirketlerinin mücadelesi ile yılda 600 bin seviyesinde kayıp-kaçak tahakkuku yapıldığını bildirdi.

5 yılda çözülür

Hedef tutmadığında kayıp-kaçak bedelinin dağıtım şirketinden tahsil edildiğine dikkat çeken Yüksel "EPDK dağıtım şirketlerine bir hedef veriyor. Dağıtım şirketleri bu hedefin üzerinde kalırsa aradaki farkı kendisi ödüyor. Örneğin, sisteme yüz birim elektrik girdi, 12 birim kaybolduysa ve de EPDK'nın verdiği hedef 11 ise aradaki 1 birim fark elektrik dağıtım şirketinin cebinden çıkıyor. Dolayısıyla bu hedefi tutturmak hem ülkemiz hem de dağıtım şirketi için çok önemli. EPDK her sene bu hedefleri aşağıya çekmek için yeniden belirliyor. Önümüzdeki beş yıllık dönemde sorunların çözüleceğine ve artık bu konuyu tartışmayacağımıza inanıyorum" dedi.

ERCAN BAYSAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber