Reform, emeklinin maaş hesabını da karıştırdı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 12 Aralık 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Ocak 2007 tarihinden itibaren devreye girecek yeni sosyal güvenlik reformu, emeklilerin maaş hesabında da karışıklığa neden oldu. 1 Ocak 2007 tarihinden sonra emekliye ayrılacak memurların maaşlarında hangi ek ödeneklerin esas alınacağı kurumları karşı karşıya getirdi. Kurumlar arasında; polisler için operasyonlarda bulunan uyuşturucular için dağıtılan ikramiye, bilirkişi ücretleri, döner sermaye gelirleri gibi birçok unsurun maaşa dahil edilip edilmeyeceği tartışması yaşandığı ifade edildi.

Her kurumun emekli maaşına eklenmesi gereken ek ödemeler konusunda ısrarcı olması üzerine Maliye, maaşları hesaplayamadı. Geçen günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe tasarısı görüşülürken verilen bir önerge ile konu açıklığa kavuşturulmaya çalışıldı. Bu önerge değişmeden yasalaşırsa Maliye Bakanlığı'nın emeklilerin maaşını hesaplayabilir duruma geleceği ve bunun için bir çalışma yapılacağı belirtildi. Ancak başka bazı ek ödemelerin de emekli maaşı hesaplanırken maaşa dahil edilmesinin gündeme gelebileceğinden de endişe ediliyor.

100 kişiden birinin maaşı düşecek

Yetkililer, Kültür Bakanlığı'nda çalışan düz bir memurun maaşının düşeceğini ancak aynı memurun döner sermayeden pay alması durumunda emekli maaşının artacağını söylediler. Devlet memurlarının normal maaşları dışında aldıkları döner sermaye katkı payı, ek ders ücreti, fazla çalışma veya mesai ücreti, teşvik primi, prim, her türlü ikramiye, ek tazminat, avukatların vekâlet ücreti ek ödemesi gibi değişik adlar altında yapılan her türlü ödemelerin aylık 900 YTL'lik kısmı prim kesintisine tabi tutulacak. Bu sınırlamaya rağmen, devlet memurlarının 2007 yılında ödeyecekleri prim, 2006 yılının üzerinde olursa bu aradaki farkı devlet karşılayacak. Sınırlama ile çok daha yüksek ek ödemelerin emekli maaşını artırmasının önlenmiş olduğu belirtildi. Bu düzenlemenin ardından maaşların hesaplanabilir duruma geleceği belirtildi. Yeni sistemde, kimin maaşının ne kadar etkileneceğinin söylenmesinin çok zor olduğunu anlatan yetkililer, her 100 kişiden birinin maaşının düşebileceğini dile getirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber