İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu kurumları bir çok bilgiyi internet üzerinden yayımlamak zorunda kalacak

Haber Giriş : 13 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilgi ve belgeler kişilerin çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyecek nitelikte ise, istihbarata ilişkin bilgi ve belgeler aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde bilgi edinme hakkına konu olacak: ``-Bilgi edinme başvuruları bizzat ya da yetkili vekiller tarafından yapılacak, -Sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgelerden, sadece kişilerin çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyici nitelikte olan ve ilgilisi hakkında bir işleme dayanak teşkil etmek üzere işlenmiş veya değerlendirilmiş bilgi veya belgeler bilgi edinme hakkı kapsamında değerlendirilecek.``

Taslağa göre; ülkenin ekonomik çıkarları, idari soruşturma, adli soruşturma ve kovuşturma ile kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere özel hayatın gizliliği ile haberleşmenin gizliliği esasını ihlal edecek bilgi veya belgeler ve ticari sırlar da kapsam dışında tutulacak.

Taslağa göre, Türkiye`de ikamet eden özel ve tüzel yabancı kişilikler de bilgi edinme hakkına, karşılıklılık ilkesi uyarınca sahip olacak.

Kamu kuruluşlarında bilgi edinme hakkının etkin olarak kullanılabilmesi ve bilgi veya belgelere erişimin zamanında sağlanabilmesi amacıyla bilgi edinme birimleri oluşturulacak.

Kamu kuruluşları sahip oldukları bilgi ve belgeleri gizlilik dereceleri açısından 2 ay içinde sınıflandıracaklar. Bunlar bilgi edinme birimlerinde başvuru sahiplerine sunulacak.

Kamu kuruluşları şu bilgileri internette de yayınlayacaklar: Organizasyon yapısı, görevler, bütçe ve giderler, personel sayısı ve statüleri, verilen hizmetler, kamuyu etkileyen kararlar, politikalar, alınış gerekçeleri, bunlar hakkında idare tarafından yapılan yorumlar, değerlendirmeler ve bu kararların alınmasına dayanak teşkil eden temel bilgiler ve veriler, şikayet ya da bilgi edinme başvurusu yöntemleri, iistatistikler, veriler, araştırma raporları, makaleler.

Vatandaşlar bilgi edinme başvurularını elyazısıyla ve posta, faks ve elektronik posta yoluyla da yapabilecekler.

Bilgi edinme başvurularına en geç 30 gün içinde yanıt verilecek. İnternet sitesi bulunmayan kamu kuruluşları bir ay içinde sitelerini kuracaklar. Bilgi edinme birimleri ise 15 gün içinde, elektronik posta yoluyla başvuru kabul edecek elektronik posta adreslerini oluşturarak kurumsal internet sayfalarından kamuoyunun bilgisine sunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber