'Darbe ile bir milim irtibatı olan herkes hesabını verecektir'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, "Darbe ile bir milim irtibatı olan herkes, bu darbe ile herhangi bir şekilde iltisakı olan herkes mutlaka ve mutlaka mahkemelere çıkarılacak, hesabını verecektir." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2016 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Darbe ile bir milim irtibatı olan herkes hesabını verecektir'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TRT Haber'in canlı yayınında açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Türkiye'nin zor bir kavşaktan geçtiğini belirten Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 15 Temmuz gecesinin herkes için çok zor olduğunu ifade etti.

"Türkiye bir uçurumun kenarından Allah'ın izniyle, milletin ferasetiyle, siyasetin kararlılığıyla çıkmış oldu. Artık yaraları sarma zamanı." diye konuştu.

Bunun, birkaç tane darbeciden hesap sormakla bitecek bir iş olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Onların ortaya çıkardığı, bütün kurum ve kuruluşları yıprattıkları, imajlarını indirdikleri bu ortamdan da Türkiye'nin süratle çıkması lazım. Hükümet olarak darbe girişimi püskürtülmüştür. Bakanlar Kurulu'nda da çok açık bir şekilde üzerinde durduğumuz gibi, Türkiye, bundan sonraki süreci hızla normalleştirecektir, yoluna devam edecektir."

Türkiye'nin ayağına çok çelmeler takıldığını, hükümetin önünün bunlarla kapanmaya çalışıldığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Hepsinde başarısız oldular. Bunda da başarısız olacaklar. Bu iş bitmiştir ama sonuçta tedbiren biz hep şunu söylüyoruz, uyanık olmak bakımından tedbir bakımından meydanlarda bir müddet daha demokrasi nöbetine, şölenine devam etsinler. Türkiye bu darbe teşebbüsünü, kalkışma eylemini bastırarak aslında bir şeyi daha ortaya koydu. Halkının gücünün üstünde hiçbir güç yoktur. Uçakları kaldırıp, TBMM'yi bombalayabilirsiniz, hatta onlarca onlarca, yüzlerce, binlerce insanı da öldürebilirsiniz ama asla ve asla bu ülkede milletin iradesinin üstünde bir irade ortaya koyamazsınız. Türkiye, darbeyi önlemek bakımından da bir model ortaya koymuştur. Milletimizi tebrik ediyoruz. Bundan sonra da bu demokrasi nöbetini tutarak, biz de devlet yönetiminden sorumlu insanlar olarak, başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere, kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz."

"Barbarca, canice, gaddarca bir darbe teşebbüsüne girildi"

Çok olağanüstü bir dönemin yaşandığını ifade eden Kurtulmuş, "Hiç kimsenin aklına hayaline dahi gelmeyecek olan son derece barbarca, canice, gaddarca bir darbe teşebbüsüne girildi. Bana söyleseniz, 'Ya rüya görüyorsunuz herhalde' derdim. TBMM'nin bombalanacağı kimsenin aklının ucundan geçmezdi." diye konuştu.

Kurtulmuş, bu darbe girişiminin başarılı olması halinde üçüncü dünya ülkesi gibi bir ortamın oluşacağını, belki mahkeme dahi kurmaya gerek duymadan infazların gerçekleştirileceği bir Türkiye'nin ortaya çıkacağını kaydetti.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın kaldığı oteli basmaya çalışmalarını Allah kurtardı, Allah ayaklarına dolaştırdı, istihbaratlarını alamadılar ve Sayın Cumhurbaşkanımız orayı terk etmiş oldu. Ama demek ki bulsalar, Sayın Cumhurbaşkanımızı kendilerince orada kurşunlayacaklar, orada belki hayatına son verecekler" diyen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kadar gözü dönmüş, bu kadar Türkiye'ye karşı düşmanca tavır içerisinde olan ne idükleri belli olmayan, kimin sütünü emdikleri belli olmayan bir çete ile karşı karşıyayız. Allah bu milleti korudu. Bu girişim geçecek, yaralar sarılacak ama hesabı sorulmadan bırakılmayacak, bundan da herkesin emin olması lazım. Bugün 8 şehidimizin cenaze namazını kılmak üzere, Kocatepe Camisi'ndeydik. Orada şehit aileleri şunu söylediler. Bir tane genç bir hanımefendi, şehit eşi, şunu söyledi, 'Eşim gitti. Allah rahmet eylesin. Allah inşallah bizi cennette kavuşturur. Ama bu sütü bozuklardan hesap sormazsanız, iki elimizle sizin öteki tarafta yakanıza yapışırız. Şehit ailelerinin hissiyatı bu. Bu insanlar boşuna ölmediler. Bunların hesapları mutlaka sorulacaktır. Ama şunu da söyleyelim, FETÖ grubunun sosyal medyadaki trolleri, yurt dışındaki akıldaneleri şu akılları da onlara veriyorlar. 'Efendim, şimdi bir darbe önlendi ama bu darbeden sonra bir karşı darbe ile bu darbeyi yapanlar da hukuksuz bir şekilde yok edilmesin.' Böyle bir şey olmayacak. Hukukun içerisinde herkes, bu darbe ile bir milim irtibatı olan herkes, bu darbe ile herhangi bir şekilde iltisakı olan herkes mutlaka ve mutlaka mahkemelere çıkarılacak hesabını verecektir."

"Bu sorgulamadan sonra bunlar çok daha somut bir şekilde ortaya çıkacak"

Pek çok kurumda açığa almaların yaşandığının hatırlatılmasının ardından, "Hep FETÖ/PYD'nin bu işin odağında olduğuna dair bir kanaat var. Bu gittikçe bunu pekiştiren delillere de ulaşılıyor mu?" sorusuna karşılık Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hiç şüphesiz, kanaat değil, emareler, çok sayıda deliller, bu sorgulamadan sonra bunlar çok daha somut bir şekilde ortaya çıkacak. Bu örgütün liderinin Amerika'da medyaya yaptığı bazı açıklamalarda da aslında bir şekilde kendisi de itiraf ediyor. 'Bu insanların içinde beni sevenler olabilir. Bana hayranlık duyanlar olabilir. Yani ben görmedim, bilmiyorum, duymadım.' Üç maymunları oynuyor. Ama bu ifadesi dahi aslında bir türlü bir ilişkinin olabileceğini ortaya koyuyor. Kaldı ki bu artık son derece açık bir şeydir. Hiç kimsenin 'delil, delil' diye söylemesine de gerek yok ama mahkemeler 'bundan sonrası bizim işimiz' deyip bundan sonrası mahkemelerin işidir. Millet yapacağını yaptı, bu darbeyi durdurdu. Mahkemeler de darbeyle irtibatlı olan herkesi, bu FETÖ örgütüyle irtibatlarını delilleriyle ortaya koyarak, karar vermektir. Mahkemelerdeki dosyaları olgunlaştırmaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber