Memnuniyetsizlikte SSK, ilk sırada

Haber Giriş : 14 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet İstatistik Enstitisü'nün (DİE) araştırmasına göre, Türkiye'deki insanların yüzde 35'i bağlı bulundukları sosyal güvenlik kuruluşundan memnun olurken, yüzde 43.7'si ise sosyal güvenlik kurumlarının hizmetlerinden memnun değil. Sosyal güvenlik kuruluşları arasında memnuniyetsizlik sıralamasında SSK ilk sırada geliyor.

DİE'nin 2003 Memnuniyet araştırmasının 'Kamu Hizmetlerinden Memnuniyet' bölümüne bakıldığında, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumunun hizmetlerinden memnun olanların oranı yüzde 35.5. Bu grupta hizmetlerden memnun olmayanların oranı yüzde 14.0, hiç memnun olmayanların oranı yüzde 10.6, çok memnun olanların oranı ise yüzde 4.7 olarak saptandı. Yüzde 35.2'lik kesim ise soruyu ''orta'' şeklinde yanıtladı.

Bu oran kurumlar bazında değerlendirildiğinde, SSK geride kaldı. SSK hizmetlerinden memnun olanların oranı yüzde 31.1 olurken, bu oran Bağkur'da yüzde 50.5, Emekli Sandığı'nda ise yüzde 57.2 olarak gerçekleşti. Sosyal Güvenlik Kurumlarının verdiği hizmetler açısından bakıldığında, memnuniyetsizliklerin başını ise yüzde 64.7 ile emekli maaşlarının azlığı çekiyor. İlaç-tedavi masrafları ise yüzde 49.5 ile ikinci sırada yer alıyor.

Sosyal güvenlik kuruluşlarında çalışan personelin davranış biçiminden memnun olmayanların orarnı ise yüzde 40.2 olarak hesaplandı. Genel olarak 'sağlık hizmetlerinden ne kadar memnun sunuz?' sorusuna ise yüzde 35.8'lik kesim ''memnun'', yüzde 39.3'lük kesim ise ''orta'' cevabını verdi.

KAMU'DA EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM MASRAFLARI
Araştırmaya göre, eğitim hizmetlerindeki sorunların başını ise hanelerde okul öncesi, ilköğretim, lise ve dengi okullar düzeyine kadar yüzde 65.9 ile ''eğitim masrafları'', yüzde 43.7 ile de ''sınıflardaki öğrenci sayısının fazlalığı'' çekiyor.

Üniversite ve yüksek okullar düzeyinde ise hanelerin yüzde 70.8'i üniversite giriş sınav sistemini sorun olarak görüyor. Bu grupta yurt ve barınma olanakları ise yüzde 66.4 ile ikinci sırada bulunuyor. Aldığı ilkokul eğitiminden memnun olduklarını belirtenlerin oranı yüzde 67.5, aldığı üniversite eğitiminden memnun olduklarını ifade edenlerinin oranı ise yüzde 57.6'sını oluşturuyor.

Okul öncesi ile ilgili olarak, eğitim masraflarını sorun olarak görülme oranı yüzde 65.9, öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımının sorun olarak görülme oranı yüzde 13 olarak gerçekleşti. Üniversiteye giriş sınav sisteminin sorun olarak görülme oranı ise yüzde 70.8 olarak görüyor.

Tarımsal hanelerde yaşayanların da yüzde 67.3'ü en büyük sorun olarak eğitim masraflarını gösteriyor. Tarımsal olmayan hanelerde yüzde 14.7 ile tarımsal hanelerde ise yüzde 6.8 ile en az sorun görülen konunun öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımı olarak belirlendi.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber