Türk Sağlık-Sen, 45 saatlik mesai'nin 40 saate düşürülmesi için dava sürecini başlattı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, sağlık çalışanlarına diğer kamu çalışanlarından farklı olarak uygulanan haftalık 45 saatlik mesainin 40 saate düşürülmesi için mücadele etmeye devam ediyor. Kurum İdari Kurullarında, Sağlık Bakanına yönelik ziyaretlerde ve diğer platformlarda dile getirilen konuda Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın 23 Mart 2006 tarihinde söz vermesine rağmen halen düzenleme yapılmadı. Bunun üzerine Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi yargı sürecini başlattı.

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi 12 Aralık 2006 tarihinde Sağlık Bakanlığına bir yazı yazarak, haftalık 5 saatlik fazla çalışmanın Anayasa'nın 10, 17, 49 ve 50. maddeleri ile Uluslar arası Çalışma Örgütü'nün 1977 tarih ve 149 sayılı sağlık çalışanları sözleşmesinin 6. maddesine de aykırı olduğunu belirtti.

Yazıda sağlık personelinin yaptığı fazla mesainin yol açacağı olumsuz durumlar şu ifadelerle yer aldı:

Sağlık personelinin kesintisiz ve uzun saatler boyunca çalıştırılması, bu çalışmaya sıklıkla tutulan nöbetlerin de eklenmesi, çalışanların üzerinde fiziksel, ruhsal ve sosyal olumsuzluklar yaratmaktadır. Uzun ve kesintisiz çalışma saatleri, doğal olarak çok özel bir dikkat ve özeni gerektiren sağlık hizmetinin uzun çalışma saatleri boyunca, aynı ihtimamla verilmesini imkansız hale getireceğinden, nitelikli sağlık hizmeti alma hakkı olan hastaların haklarını da ihlal etmektedir. Öyle ki yorgunluk, uykusuzluk, dikkatsizlik nedeniyle zağlık personeli tarafından yapılabilecek herhangi bir hata, hastanın sakat kalmasına ve ölümüne yol açabileceğinden, tıbbi hatalarda önemli oranda artışa yol açabilecektir.

Yazıda ayrıca meydana gelecek hatalarda, sağlık personeli açısından uzun ve stresli hukuki ve idari soruşturma süreçleri yaşanacağı ifade edilerek ortaya çıkabilecek ihlallerin sorumlusunun sağlık personeli dışında, çalışma saatlerini bu şekilde belirleyen amirlerin olacağı vurgulandı.

Yazıda son olarak 45 saatlik mesai uygulamasının kaldırılması ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 99. maddesi hükmü çerçevesinde mesai birlikteliğinin sağlanarak taşra teşkilatlarının bilgilendirilmesi ve neticeden Türk Sağlık-Sen'in de haberdar edilmesi istendi.

Bakanlığın başvuruya olumsuz cevap vermesi durumunda, Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi konuyu yargıya taşıyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber