Defineciler, bürokrasiden hızlı davrandı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Aralık 2006 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası'nda dalgaların ortaya çıkardığı Geç Bizans Dönemi'ne ait olduğu sanılan üç mezar defineciler tarafından açıldı, iskeletlerden biri çalındı

14.12.2006

Mezarların çevresinde arkeolojik kazı yapılması için Bandırma Müze Müdürlüğü'ne başvurduğunu belirten Muhtar Kamil Örnekli, durumun Balıkesir Müze Müdürlüğü'ne bildirildiğini ve ödenek çıkması halinde kazı yapılabileceğini öğrendiklerini ancak bu süre içinde iskeletin çalındığını söyledi.

Fenikeliler tarafından M.Ö. 493 tarihinde ele geçirilen Paşalimanı Adası daha sonra Kyzikos'un egemenliğine geçti. Ada 1185 yılında Sicilya'lılara son olarak da 14'üncü yüzyılda Osmanlı egemenliğine geçti. Erdek'e bağlı Paşalimanı Adası Poyrazlı Köyü sahilinde iki iki hafta önce sahile vuran dalgalar, Geç Bizans Dönemi'ne ait olduğu sanılan 3 mezarı ortaya çıkardı.

Poyrazlı Köyü Muhtarı Kamil Örnekli, tarihi mezarların bulunduğu bölgede arkeolojik kazı yapılması için durumu Bandırma Müze Müdürlüğü'ne bildirdi. Bandırma Arkeoloji Müzesi'nden gelen iki yetkili rapor hazırlayıp, durumu Balıkesir Müze Müdürlüğü'ne aktardı.

Balıkesir Müze Müdürlüğü'nün ödenek çıkması halinde bölgede kazı yapılabileceğini bildirdiğini kaydeden Muhtar Kamil Örnekli, "Resmi yazışmalar devam ederken, kimliği belirsiz kişiler buralarda değerli bir şeyler bulma umuduyla kazı yapmış. Mezarlardan birinin hemen yanından bir çömlek çıkarılmış. Çömleği parçalamışlar. İçinden bir şey çıktı mı bilmiyorum ama bu kişiler iskeletlerden birini de çıkarıp götürmüşler. Diğer mezarlar, biraz daha derinde olduğu için onlara dokunmamışlar. Ama bir an önce kazı başlamazsa bu iskeletler de çalınabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber