Memur alımına da IMF kriteri getirildi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Aralık 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim öncesi kamu kurum ve kuruluşlarına memur alımının hızlanacağından endişe eden IMF, Türkiye ile imzaladığı stand-by anlaşmasına ?memur alımında belirlenen limitin aşılmaması? kriteri ekledi. Yeni memur alımını, performans kriteri haline getiren IMF, bu konuyu yakın takibe aldı. Buna göre, 2007 yılından itibaren kamu kurumlarına alınacak memurların sayısı, üçer aylık dönemlerle halinde IMF'ye rapor edilecek. Raporları inceleyecek olan IMF, memur sayısında belirlenen limitin üzerinde bir artış tespit ederse, 6'ncı ve 7'nci gözden geçirmelerin onaylanması riske girecek. Hükümet yeni kritere göre, bir önceki yıl boşalan memur kadrolarının sadece yüzde 5'i kadar personel alımı yapacak.

BÜROKRASİ İTİRAZ ETTİ

Yeni memur alımının stand-by anlaşmasının kriteri haline getirilmesine ilişkin hüküm, IMF İcra Direktörler Kurulu tarafından önceki gün onaylanan, 5'inci gözden geçirmeye ilişkin niyet mektubunda yer aldı. Söz konusu hükmün niyet mektubuna girmesi, IMF ile ekonomi yönetimi arasında yaşanan sert tartışmaların ardından gerçekleşti. IMF, son üç yılda kamu kurumlarındaki memur sayısının belirlenen limitlerin üzerinde arttığını gerekçe göstererek, memur sayısının kriter haline getirilmesini istedi. Ekonomi yönetiminin karşı çıkmasına rağmen, ?memur alımlarında belirlenen limitin aşılmaması? 2007 yılından geçerli olmak üzere kriter haline getirildi.

30 KİŞİDEN BİRİ MEMUR

IMF tarafından stand-by anlaşmasının kriteri haline getirilen memur sayısının, birçok gelişmiş ülkenin gerisinde olduğu belirlendi. OECD verilerine göre, Finlandiya'da her 10, Kanada'da her 12, ABD ve Macaristan'da 13, İrlanda'da 14, Almanya ve Hollanda'da 19, İspanya ve İtalya'da da 25 kişiden biri memur ünvanı taşıyor. Türkiye'de ise her 30 kişiden ancak biri memurluk yapıyor. Türkiye'deki memur sayısı ise, son üç yılda 75 bin arttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber