Evim var diye güvenmeyin tapusu başkasında çıkabilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Aralık 2006 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yılda 5 milyona yakın işlemin yapıldığı tapu kadastro müdürlüklerinin başı dolandırıcılarla dertte. Şebeke halinde çalışan dolandırıcılar, sahte belgelerle ev ve arsa satışı yapıyor.

Gayrimenkulü satılan vatandaş mahkemelerde uğraşırken, satın alan kişi de ödediği paradan oluyor. Sahte belgeyle satışların yapıldığı illerin başında Ankara, İstanbul, Antalya ve Muğla geliyor. Tapu Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, sahteciliğin artmasını gelişen teknolojinin kötüye kullanılmasına ve ahlakî erozyona bağlıyor. Sahte vekaletnameyle yapılan satışlara birinci derece yakınlar da karışabiliyor.

Tapu işlemlerinde yaşanan sahtecilik olaylarında daha çok kadınlara ait kimlikler kullanılıyor. Tapu Başmüfettişi Gürsel Öcal Dörtgöz bu durumu, "Bizim için en tehlikeli olanlar bayanlar; çünkü makyajla yüzleri çok değişiyor. Bayanların fotoğraflarının hiçbiri diğerine benzemiyor. Kuaföre gidince farklı, gitmeyince çok daha farklı oluyor." ifadeleriyle açıklıyor. Sahtecilik olaylarına aile yakınlarının da katıldığına dikkat çeken Dörtgöz, "Öyle ki, tapu müdürlüklerinde annesinin evini satmaya çalışan evlatlar, eşinin mallarını sevgilisini dublör olarak kullanarak devreden kocalar var." diyor. Gayrimenkulünü satmak isteyen insanlara alıcı olarak gelip sahte evraklarla satanlar da küçüksenmeyecek sayıda.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, sahtecilik olaylarına karşı, otomasyona geçerek şifreleme yöntemini geliştirdi. Tapu müdürlükleri personeli de dolandırıcılık yöntemleri konusunda eğitimden geçiriliyor. Sahte satışlar yüzünden mağdur olan mülk sahiplerinin yanı sıra başı derde giren çok sayıda alıcı bulunuyor. Arsasını satmak üzere ilan veren Nusret Barlas isimli vatandaş tapu memurunun dikkatli davranmasıyla son anda arsasını kurtarmış. Kendisine alıcı olarak gelen kişiler nüfus cüzdanı fotokopisini alarak noterden sahte vekaletname çıkararak arsayı başkasına satmak istemiş. Bu arada Nusret Barlas'ın gerçek vekaletname verdiği kardeşi de tapu müdürlüğüne gelince, memur sahteciliğin farkına varmış.

Babasının evini habersiz satmış

Bir başka sahtecilik olayı da Gölcük'te yaşanmış. Almanya'da yaşayan G.Ö., Gölcük'te bulunan evinin 6 ay önce satıldığını duyunca sahtekârın kimliğini öğrenmek istedi. Evini sahte vekaletname ile satanın oğlu S.Ö. olduğunu öğrendi. Evi satın alan emekli komiser M.O. da mağdur durumuna düştü. Bedelini ödeyerek tapusunu aldığı evinden 6 ay sonra çıkması isteniyor. Oğlundan şikayetçi olan anne, şimdi evini geri almaya çalışıyor. Şanlıurfa'da yaşayan Y.Y.'nin arsası sahte vekaletnameyle M.E.'ye satıldı. Aylar sonra arsasının satıldığını öğrenen Y.Y. geri almak için tapu iptal davası açtı. Tapu işlemlerinde bunun gibi çok sayıda örnek olduğunu belirten Adlı, genellikle uzun süredir işlem görmeyen, el değiştirmeyen değerli arazi ve gayrimenkullerde sahtecilik yapıldığını anlatıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber