Memurlarla Doğrudan Sorumlu Olan Devlet Personel Başkanlığına Önem Verin

Mecliste bütçe görüşmeleri devam ediyor. Bugün Devlet Personel Başkanlığının bütçesi de görüşülecek... Memurlar.net olarak, memurlarla doğrudan ilgili, stratejik bir kurum olarak gördüğümüz Devlet Personel Başkanlığı hakkında söylenenleri önemsiyoruz. Türkiye'nin en gözde uzmanlarının bulunduğu bu kuruma ilişkin olarak, Prof. Dr. Dursun Akdemir, bugün Meclis Genel Kurulunda bir konuşma yapacak ve Başkanlığın sorularını gündeme getirecektir. Etkin ve özerk kılınması halinde kamu hayatındaki bir çok sorunu çözebilecek olan "Devlet Personel Başkanlığına" özel bu konuşmayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Dursun AKDEMİR'İN

Devlet Personel Başkanlığı , Danıştay Başkanlığı ve

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ile ilgili konuşma metni

18.12.2006

DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI

Sayın Başkan

Sayın Milletvekilleri,

Devlet Personel Başkanlığı , Danıştay Başkanlığı ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ile ilgili söz almış bulunmaktayım.

Partim ANAVATAN adına Yüce Meclisi, siz değerli millet vekillerimizi ve büyük milletimizi buradan saygı ile selamlıyorum.

Değerli arkadaşlarım,

Devlet Personel Başkanlığı, 1960'lı yıllarda, kamu personel yönetimine yön verilmek üzere kurulmuş olup Kamu yönetimimizin önemli kurumlarından biridir.

Özelleştirilen kamu kurumlarındaki personelin diğer kamu kurumlarına nakli, hükümet ile sendikalar arasında yılda bir kez yapılan toplu görüşmelerin koordine edilmesi, merkezi memur yerleştirmeleri ve görevde yükselme uygulamaları Başkanlığın son birkaç yıldır üstlendiği önemli görevlerdendir.

AKP hükümeti dönemine damgasını vuracak yeni bir proje bulunmamaktadır. Sadece eski projeler devam ettirilmektedir.

Türk kamu idaresinde, personel politikası ve devlet teşkilatı ile ilgili uygulamadaki dar boğazların aşılmasında stratejik öneme haiz bu kurum, bu önemli görevlere rağmen hükümetiniz döneminde oldukça zayıflatılmış, hatta tabiri caizse kurum yerlerde sürünmektedir

Nitekim Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili olarak Yeni Şafak Gazetesi'nde ?657'liler Ailesi? ilginç tespitlerde bulunmuştur.

Başkanlığın, en önemli görevlerinden birisi olan ?sorun çözme fonksiyonu?ndan Hükümetiniz döneminde, uzaklaşmasıdır.

Kamu kurumlarının görüş talepleri, madde hükümlerinin alt alta yazılmasından ibaret yazılarla cevaplanmaktadır.

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri ,

Kamu kurum ve kuruluşlarına yol göstermekle yükümlü olan Devlet Personel Başkanlığı'nın herhangi bir bakanlığın uygulamaya ilişkin görüş taleplerine karşılık, görüş tesis etmediklerine 657'liler gibi ben de şahit oldum.

Ancak görüş sorulan konuya ilişkin maddeler aynen yazılıp konunun yukarıdaki hükümler çerçevesinde çözümlenmesi, ya da hukuk müşavirliğinizden alınacak görüş çerçevesinde değerlendirilmesi şeklindeki yazılarla cevap verildiğini öğrendim.

Hukukçu bir bakana bağlı bir kurumun, kanunla kendisine verilen ?görüş tesis etme görevini? yapmamasını hayretle yadırgadım .

Sayın Bakan, Devlet Personel Başkanlığı'nda yapılan bu ?görüş tesis etmeme? hakkında neler söyleyeceksiniz merak ediyoruz?

SAYIN BAKANIM; Hükümetinizin en önemli projelerden birisi olan ve Devlet Personel Başkanlığı'nın merkezinde bulunması gerektiği Kamu Personel Reformu'nun, adı geçen Başkanlıkta değil Başbakanlıkta yürütülme sebebi nedir?

Sayın Başbakanlık Müsteşarı istediği için mi bu çalışma Başbakanlıkta yürütülmekte?

Bu sorunun cevabını sizden duymak istiyorum.

Devlet Personel Başkanlığı'nın belkemiğini oluşturan Devlet Personel Uzmanları motivasyonsuzluktan dolayı yeni proje üretememekte, iş yapmamayı içeren ruh haline düşmekte veya verimli olabileceğini düşündüğü diğer kamu kurumlarına geçmektedirler.

Devlet Personel Başkanlığında görevli uzmanlar, hazırladıkları yazıların Başkan tarafından imzada bekletilmesinden ve imzalanmamasından şikayetçidirler.

Kamu Reformu kapsamında; gerek personel konularında gerekse de teşkilat kanunlarında yapılan değişikliklerin lokomotifi olması gereken Devlet Personel Başkanlığı, bu asli görevlerini yerine getirmekten uzak olduğu için, dört buçuk yıla yakın bir zamandır bir çok reform girişimi askıda kalmıştır.

Sayın Bakanım; Yeni Şafak gazetesini takip etseydiniz, benim de tespit ettiğim Devlet Personel Başkanlığındaki olumsuzlukları görecektiniz ve anlattığım eksiklikleri tamamlayacaktınız.

Sayın Bakanım

Devlet Personel Başkanlığı'nı yeniden yapılandıramadığınız gibi, kamuda en çok şikayet edilen ücret dengesizliğini de Hükümetiniz döneminde hala düzeltemediniz.

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Biz ANAVATAN Grubu olarak kamu personel rejiminde gerekli düzenlemeler yaparak, eşit işe eşit ücretin süratle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyoruz.

Ayrıca kamu yönetiminide yeniden düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunun bir zorunluluk olduğunu belirtiyor, yapılması gerekenin de öncelikle Devlet Personel Başkanlığı'nın yeniden yapılandırması olduğunu vurguluyoruz. Ancak siz yapılması gereken bu önemli işleri de yapamadınız. Bu konuyla paralel olarak Devlet Personel Başkanlığı çalışanları da, Başkanlığın sorunlarının giderilmesi için hala sizi beklemektedirler. Ama siz, orda çalışanlara da, kamu da çalışanlara da bunu çok gördünüz.

Son zamanlarda basın yayın organlarında geçici işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili tasarı hazırlandığını duymaktayız. Bu tasarıya TBMM'de 4/C ile çalışan geçici işçiler ile özelleştirme mağdurları sonucu işsiz kalan ve Devlet Personel Başkanlığınca başka kamu kurumlarına ataması yapılan geçici işçilerin de kadroya geçirilmesi gerekmektedir .

Kamu Personelinden sorumlu bir Bakanımız olarak, bu konuda mevzuatta değişiklik yapmanız özelleştirme mağdurları olan işçiler ve aileleri tarafından sevinçle karşılanacaktır.

Kamuda çalışan sözleşmeli personelin de kadroya geçirilmesi gerekmektedir.

Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Sendikalar Daire Başkanlığı'nın ve Merkezi Sınav Daire Başkanlıkları'nın kurulmasının ihtiyaç olduğu yıllardan beri bilindiği halde, kurulmadığını yaptığım incelemeler sonucunda ben de tespit ettim. Peki bunu ne zaman gerçekleştirmeyi düşünüyorsunuz ?

Şimdi Sayın Bakanım; bunun için artık Devlet Personel Başkanlığı Teşkilat Kanunu'nda değişiklik yapılması zorunluluğuna inanın!

Ayrıca, en son yapılan KPSS yerleştirmelerinde ÖSYM tarafından sınav sonucu, önce ÖSYM' nin internet sitesinde ilan edilmiş, sonra sonuçlar yayından kaldırılmıştır. Kamuoyu bunun sebebini yeterince anlayamamıştır. Bu sorunun cevabını Millet sizden bekliyor.

Sayın Bakanım, bu itibarla alt yapısı sağlam olan personel yetiştirilmesi için özerk bir Devlet Personel Sınav Başkanlığı kurulmalıdır.

Sayın Bakanım; Kamu Kurum ve Kuruluşlarının maaşlarını ödemeleri karşılığı bankalar tarafından verilen paranın, zor şartlar altında çalışan yoksul personelimize ikramiye olarak dağıtılması yönünde genel bir düzenleme yapılması gerektiğini takdirlerinize arz ediyor, Yüce Meclisin huzurunda sizden güzel bir haber bekliyoruz.

Devlet Personel Başkanlığı, AB uyum sürecindeki çalışmalarda AB ülkelerinde benzerleri bulunan ve Türk Kamu Yönetimi ve İdari Teşkilatı için öneme haiz bu kurumun güçlendirilmesi, Devlet Teşkilatının yeniden yapılandırılmasının başarılı sonuçlar doğurmasını gerçekleştirecektir.

Devlet Personel Başkanlığınca, tüm kamu kurumlarında toplam kalite ve iş analizi ve performansa dayalı ücret mekanizması kurulması çalışmaları, süratle sonuçlandırılmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber