TBMM komisyonu, Hürriyet'in oluşturduğu skandalı araştırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 00:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konya Numune Hastanesi'nde çoban A.F.G.'nin kadın radyolog doktoru tarafından testis ultrasonu çekilmediği haberi ile ilgili olarak TBMM Sağlık İşleri Komisyon Başkanı AKP'li Prof. Dr. Cevdet Erdöl ve komisyon üyeleri Antalya Milletvekili Osman Akman ile Konya Milletvekili Mehmet Kılınç Konya'ya geldi.

Hastanede Başhekim Op. Dr. Rıza Sarıbabıçcı ile birlikte inceleme yapan komisyon Başkanı Erdöl, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Komisyonun olay üzerine hemen harekete geçtiğini belirten Erdöl, Sağlık Müdürlüğü'nün inceleme başlatmasına rağmen Bakanlık olarak olayla ilgilendiklerini söyledi. Ülkenin hangi yöresinde olursa olsun sağlık konusunda her şikayetin üzerine hızla gittiklerini belirten Erdöl, şöyle konuştu:

CİNSİYET AYIRIMI BULGUSUNA RASTLAMADIK

?Sağlık Komisyonu olarak olayın ciddiyetini ve doğru olup olmadığını araştırmak için buraya geldik. İlgili olduğunu düşündüğümüz hemen hemen herkesle görüştük. Bu bir hukuki süreç, bunu etkilemek de istemiyoruz. Ancak bizim aldığımız intibalar gazetelerde bahsedilen konu olduğu şekliyle hekimlerimiz arasında hastalar üzerinde ayrım yapıldığına dair bir bilgi yok. Biz evrak kayıtlarını inceledik. Detaylı inceleme için konu teftiş heyeti tarfından da denetleniyor. Aldığımız bilgiler bu şekilde.

1 ay önce gelen bir vaka ve belkide acil nöbetçi hekimle irtibata geçilmiş olsaydı bunlar olmayacaktı. Gerekli ultrason incelemesi o gün yapılacaktı. Gönül isterdi ki o gün yapılabilsin. Bizi ilgilendiren tarafı tıbbi tarafından ziyade bahsedilen hekimlerin cinsiyet ayrımı yapmalarıyla ilgilidir. Böyle bir bulguya rastalamadık. Bizim amacımız olayları aydınlatabilmek için işin üzerine gidebilmek. İşin örtülmesinden değil aydınlatılmasından yanayız. Biz bunun için buradayız.?

Bir gazetecinin radyoloji görevlilerinin tesettürlü olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Erdöl, ?Hayır. Açık ve net söylemek gerekirse o geceki nöbetçi doktor bayan değil erkekti. Aldığımız tüm kayıtlar bunu gösteriyor. Nitekim de ertesi gün aynı doktor bu tetkiki yapmış. Söylenilen şey belkide yanlış bilglendirilmeden dolayı çok değerli basın mesnuplarımızca biraz çarpıtılarak yazılmış gibi. Hastanın acil olduğuna dair herhangi bir talep iletilmediği için nöbetçi doktor gelmemiş. Durum başhekime de bildirilmemiş. Üstelik o gece bayan nöbetçi doktor olmadığı için ?Şöyle miydi, böyle miydi?' diye sormaya gerek yok? diye konuştu.

O BİR KANAAT

Erdöl, doktor Celal Tütüncü'nün raporu ile ilgili soruya ise şöyle yanıtladı:

?O rapor değil, bir kanaattır. İlk tetkik ayın 13'ünde ve saat 18.17'de istenmiş. Saat 18.00'de radyoloji ünitesi kapatılıp gidiliyor. 18.17'de bilgisayar kayıtlarından ultrason isteniyor. Ancak o günkü nöbetçi doktor Levent Kaya. Bu arkadaşımıza ulaşılıp acil ultrason istediği bildirilmiyor. Doktorun olaydan haberi yok. Personelin hastanede hastaları getirip götürürken kendi aralarında söyledikleri şeyler. ?Yok bakılmamış hastaya' gibi. Ama doktora iletilen talep yok. Bir yanlış bilgilendirme var. İlgili doktorla görüşülse bu yanlışlıklar olmayacak. Aldığımız bilgiler bu yöndedir. Muhalefet milletvekillerinin de aramızda olmasını istedik. Ancak sanırım bütçe görüşmelerinden dolayı buraya gelemediler. Onlar da gelse daha tatlı olurdu. Biz çalıp söyleyelim gibi bir mantıkta değiliz. Fakat biz gecikme olmasın ve üzerine gidelim diye geldik. 1 hafta sonra bir inceleme yapmanın mantığı yoktur diye düşündük.?

Erdöl, ?Hastanede görev sırasında türban takan var mı?? sorusuna ise, ?Sorduk, elde ettiğimiz bilgiler bu yönde değil. Türban takılması zaten hukuken mümkün değil. Burada soruşturduğumuz kadadıryla böyle bir bilgiye rastlamadık. Dışarıda kişilerin özel hayatına karışacak halimiz yok? dedi.

Erdöl, haberin Hürriyet Gazetesi'nde ?Türban faciası' başlığı ile çıkmasını değerlendirmesini isteyen gazetecilere de ?Onu o başlığı atanlara sorun. Ben bir şey diyemiyorum. ?Bir hastanenin mescidinde namaz kılınıyor? diye manşetleri de gödük. Bir şey diyemiyeceğim. Bunu doğru bulmam mümkün değil? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber