Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

Küresel piyasalar, bugün ABD tarım dışı istihdam verisine odaklanırken, yurt içinde piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in değerlendirmesi bekleniyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2016 09:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Küresel piyasalar ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik verisi beklentilere yakın gelirken, ulaşım hariç fabrika siparişleri beklentilerin aksine artış kaydetti. Açıklanan verilerin ardından petrol fiyatlarındaki yükseliş eğiliminden destek bulan New York borsası, bugünkü tarım dışı istihdam verisi öncesinde yatay bir seyir izledi.

New York borsasının ve yatırımcıların odaklandığı temmuz ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri bugün saat 15.30'da açıklanacak. Haziranda 287 bin ile beklentilerin üzerinde artan tarım dışı istihdam verisinin ardından New York borsası iki haftalık yükseliş trendi içine girerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmıştı. Ekonomistler, tarım dışı istihdamın temmuzda 180 bin artmasını bekliyor.

Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faizleri düşürmesi ve tahvil alım programını artırmasının yanında gelecekte bu adımların devam edebileceğine ilişkin açıklamaları sterlinin değer kaybetmesine, borsalarda ise alımların güçlenmesine neden oldu. Dün sterlin/dolar paritesi yüzde 1,6 düşüş kaydederek 1,31'e gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,59, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,57 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,57 değer kazandı.

Bugün Asya borsalarında veri gündeminin de zayıf olmasının etkisiyle yatay bir seyir izleniyor. Piyasaların kapanışına yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybetti, dolar/yen paritesi ise 101'in hemen üzerinde dengelendi.

Yurt içinde, dün döviz kurları ve faizlerdeki sakin seyre karşın Borsa İstanbul'da banka pay piyasalarında yoğunlaşan alımların BIST 100 endeksini 76.000 puanın üzerine taşıdığı görüldü. Endeks dün yüzde 2,11 değer kazanırken, 3,0272'yi görmesinin ardından günü 3,0110'dan tamamlayan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışında 3,0070'e geriledi.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirterek, yurt içinde piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody's'in değerlendirmesi öncesinde dalgalı bir seyir görülebileceğini ifade ediyor.

Ekonomistler, Moody's'in Türkiye'deki gelişmeleri ve ekonomiye etkilerini görmek için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu, bu yüzden neredeyse bir yıl önceki takvimde belirlenmiş değerlendirme gününü pas geçebileceğini tahmin ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber