MEB, doğuda çalışan başöğretmenin maaşını 1,5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor

Haber Giriş : 16 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğuya giden öğretmene teşvik

Bu sene yaklaşık 17 bin öğretmeni rotasyonla doğudaki illere göndermeye hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenleri 'ek ödeme' seçenekleri ile cezbetmeyi planlıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çalışma şartlarını cazip hale getirmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı, bir teşvik yasa tasarısı taslağı hazırladı. Bakanlık, doğuda çalışan bir başöğretmenin maaşını 1,5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. Ödeme planları Maliye Bakanlığı'nın onayı ve Bakanlar Kurulu'nun kararı doğrultusunda belirlenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, bu sene yapacağı yer değiştirme atamaları kapsamında yaklaşık 17 bin öğretmeni doğu illerine gönderecek. Zorunlu yer değiştirmeye 11 Haziran 2000'den sonra göreve atanan ve Ankara, İzmir gibi birinci hizmet bölgesi illerinde çalışan öğretmenler tabii tutulacak. Bu uygulamayla yıllardır doğuda çalıştığı halde batıya atanamayan öğretmenlerin de önü açılmış olacak. Doğu bölgelerinde öğretmenliği avantajlı konuma getirmek isteyen bakanlık, bu amaçla "Bazı Hizmet Bölgelerinde Görev Yapan Öğretmenlere Ek Ödeme Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı" hazırladı.

Ek ödeme yapılacak iller

Taslakta ek ödemelerin, öğretmenlerin uzmanlık dereceleri ve görev yaptığı yerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak farklı oranlarda belirlenmesi öngörüldü. Öğretmenlere ek ödemelerin yapılacağı iller ise Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Hakkari, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Tunceli, Ardahan, Iğdır, Batman, Şırnak, Gümüşhane, Bayburt ve Van olarak tespit edildi.

Ek ödeme tutarları, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığı brüt tutarının yüzde 130'unu geçmeyecek. Ek ödeme tutarları Milli Eğitim Bakanlığı'nın teklifi, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın onayı ile Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın teklifine göre, Ankara merkezdeki bir başöğretmen ile Van'ın bir ilçesinde görevli başöğretmenin maaşı arasında yaklaşık 300 milyon civarında bir fark olacak. Doğuda çalışan bir başöğretmen yaklaşık 1,5 milyar lira maaş alabilecek.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber