Emekliler kuyrukta beklemeyi özlemiş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 yılı için emeklilerin vergi iadesi için fiş toplama mecburiyeti kalktığı için bazı emeklilerin bu durumdan şikayetçi olduğu ortaya çıktı. Bazı emekliler, "Fiş toplamaya ve kuyruklarda beklemeye alışmıştık. Biz şimdi nerede vakit geçireceğiz?" diyor.

Fiş toplama mecburiyeti bu yıl kalkan emeklilerin yüzde 44.22'si yeni uygulamadan memnun değil. Bir kısmı konuya vergi denetimi açısından yaklaşırken bir bölümü de, 'Vergi iade zarfını bankaya teslim ederken kuyrukta yeni dostlar ediniyorduk' diyor.

Emeklilerden sonra 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren çalışanların da vergi iadesi için fiş toplama mecburiyetinin kalkması, iade miktarında azalma ve dolaylı da olsa bütün alışverişlerin vergilendirilmesinin denetiminin ortadan kalkacağı kuşkusunu doğurdu.

Ege Ajans'ın 74'ü emekli 155 kişi üzerinde yaptığı araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Emeklilerin yüzde 55.78'i fiş toplayarak beyan etme zorunluluğunun kaldırılmasından memnun olduğunu, 44.22'si ise hoşlarına gitmediğini ifade etti. Yeni uygulamadan memnun olanlar, "Fiş için didişmekten, eş dosttan fiş toplamaktan kurtulduk." derken memnun olmayanlar, aynı vergi iadesi miktarının maaşlarına yansımadığı inancında. Emeklilerin bir bölümü de, "Vergi iade zarflarını bankaya yatırırken beklediğimiz kuyrukta yeni dostlar ediniyorduk. Fiş toplamaya da kuyruklara da alışmıştık. Biz şimdi nerede vakit geçireceğiz?" şeklinde konuşuyor. Bir emekli, "Arkadaşımız, ikinci eşiyle banka kuyruğunda tanışıp evlendi. Çoğumuz bankamatik kartımız olduğu halde kuyruğa girip maaşımızı banka veznelerinden alıyoruz." diyor.

Çalışanların ise yüzde 59.40'ı fiş toplama ve ibraz etme zorunluluğunun kalkacak olmasından memnun ancak onlar da aynı miktar vergi iadesinin maaşlarına yansıyacağından şüphe duyuyor. Buna rağmen yüzde 54.20'si, zorunluluk kalktıktan sonra da alışverişlerinde fiş almaya devam edeceğini belirtiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber