'Devletin malı deniz...' artık yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, ilköğretim ve liseler için hazırlığı devam eden Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne ?Üzümü ye bağını sorma, doğru sözleyeni dokuz köyden kovarlar, devletin malı deniz...? gibi sözlerin yer almayacağını bildirdi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde özel bir okulda konferans veren Prof. Dr. Toparlı, Türkçe'nin çok güçlü ve zengin bir dil olduğunu söyledi.

Türkçenin bir kelimesinin İngilizce'de 17 kelimeye eşit olduğunu ifade eden Toparlı, ?Fakat bu güçten haberdar değiliz. Yabancı kelimeler artık günlük yaşamımızda her yerde var. Günlük yaşantımızda mümkün olduğunca yabancı kelimeler kullanmayalım? dedi.

YENİ SÖZLÜK HAZIRLANIYOR

İlköğretim ve lise öğrencileri için Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü hazırladıklarını ifade eden Prof.Dr. Toparlı, atasözlerinin yanlış anlamalara yol açmaması için çok titiz davrandıklarını kaydetti.

Prof. Dr. Toparlı, ?İlköğretim ve liseler için hazırlığı devam eden sözlüğe 'üzümünü ye bağını sorma, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, saçı uzun aklı kısa, devletin malı deniz...' gibi kültürümüzde yer almayan ve nasıl girdiği belli olmayan sözleri almayacağız? diye konuştu.

İnsanlara kötü örnek oluşturabilecek ve mevcut sözlükte yer alan bazı sözlerin kesinlikle yer almayacağını vurgulayan Prof. Dr. Topallı, öğrencilerin bunları öğrenmelerini engelleyeceklerini kaydetti.

TDK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Toparlı, sözlüğün bilim adamlarınca yeniden gözden geçirileceğini ve 2007 yılında basılmasının planladığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber